Több millió dolláros sikkasztás miatt ítéltek halálra egy ingatlanfejlesztőt Vietnámban

2024.04.11. 13:42
Halálra ítéltek Vietnámban egy ingatlanfejlesztőt, aki 44 milliárd dollárt sikkasztott. Az ügyében 2700 embert idéztek be tanúskodni, és 10 államügyész, valamint 200 ügyvéd vett részt a perben.

Ho Si Minh-városban halálra ítéltek egy 67 éves vietnámi ingatlanfejlesztőt, aki 11 éven át fosztogatta az ország egyik legnagyobb bankját – írja a BBC.

Ez egy rendkívül ritka ítélet, ugyanis Truong My Lan egyike azon nagyon kevés nőnek Vietnámban, akit fehérgalléros bűncselekményért ítéltek halálra.

A nőt azért ítélték el, mert 44 milliárd dollár értékben károsította meg a Saigon Commercial Bankot. Az ítélet szerint 27 milliárd dollárt kell visszafizetnie, ám az ügyészek szerint ez az összeg soha nem lesz megfizetve. Egyesek úgy vélik, hogy a halálbüntetéssel a bíróság arra akarja ösztönözni az elítéltet, hogy a hiányzó milliárdok egy részét visszaadja.

Az általában visszafogottan kommunikáló hatóságok szokatlanul nyíltan nyilatkoztak az ügyről, és a média számára a legapróbb részletekbe is belemerültek. Elmondásuk szerint

2700 embert idéztek be tanúskodni, 10 államügyész és mintegy 200 ügyvéd vett részt az ügyben.

A bizonyítékok 104 dobozban fértek el, összesen hat tonnát nyomnak. Nyolcvanöt vádlottat állítottak bíróság elé Truong My Lannal együtt, aki tagadta a vádakat.

Szerintem ilyen kirakatper még nem volt a kommunista korszakban. Ilyen mértékűre biztosan nem volt példa

– mondta David Brown, az amerikai külügyminisztérium nyugalmazott tisztviselője, aki hosszú vietnámi tapasztalattal rendelkezik.

A Nguyen Phu Trong kommunista pártfőtitkár által vezetett „Lángoló kemence” kódnevű korrupcióellenes kampánynak az eddigi legdrámaibb fejezete, amelyben több ezer cégvezetőt és állami alkalmazottat világítottak át. A kampány során két elnököt és két miniszterelnök-helyettest kényszerítettek lemondásra, és több száz tisztviselőt büntettek meg vagy börtönöztek be.