18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mentális problémákkal küzdött a sydney-i bevásárlóközpontban gyilkoló férfi

2024.04.14. 09:19
Azt már biztosan tudják a rendőrök, hogy pszichés problémái voltak az ausztrál bevásárlóközpontban szombaton hat embert meggyilkoló férfinak, akit azóta azonosítottak. A férfit egy rendőrnő önvédelemből lelőtte.

Mint arról beszámoltunk, egy férfi szombaton Sydney keleti külvárosában, egy bevásárlóközpontban késsel megölt hat embert, további nyolcat pedig megsebesített. A helyszínen kitört a pánik, a támadót végül egy rendőr, Amy Scott önvédelemből lelőtte.

Most kiderült, hogy nem terrorcselekmény lehetett az ausztráliai bevásárlóközpontban történt ámokfutás a helyi rendőrség szerint.

Továbbra is dolgozunk az elkövető profilalkotásán, de jelenleg egyértelműnek tűnik, hogy ez összefügg az érintett személy mentális egészségével

– közölte a nyomozás egyik vezetője, Anthony Cooke rendőrkapitány-helyettes. 

A rendvédelmi szervek által lelőtt elkövetőt időközben egy pszichés problémákkal küszködő 40 éves férfiként azonosították. Új-Dél-Wales állam rendőrsége szerint a tettes, a queenslandi Joel Cauchi indítéka nem terrorizmus lehetett.

Anthony Cooke, Új-Dél-Wales rendőrfőnökének helyettese szerint Cauchi márciusban érkezett a tagállam területére. Azt mondta, a hatóságok már beszéltek a családtagjaival, akik együttműködőek.

Cooke hangsúlyozta, egyelőre nincs semmilyen információjuk arról, hogy az elkövetőnek valamilyen különleges indítéka lett volna, vagy esetleg valamilyen ideológia hajtotta a férfit. Azt viszont kijelentette, hogy az elkövető pszichés problémákkal küzdött.

A késeléses támadás több sérültjének – köztük egy kilenc hónapos csecsemőnek – az állapota súlyos, de stabil. Sajtóértesülések szerint a gyermek anyja is a halálos áldozatok között van.