Újabb országban okoztak áradást a heves esőzések, többen meghaltak

2024.04.19. 21:10
Legalább 32 ember halt meg Kenyában az elmúlt napokban a heves esőzések okozta áradások miatt – közölték pénteken segélyszervezetek.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) közlése szerint több mint 40 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A településeken kívül nagy területen pusztított el termőföldeket is az árvíz. A kenyai vöröskereszt arról számolt be, hogy eddig 35 tábort hoztak létre a hajléktalanná vált emberek számára.     

Az árvíz főként a fővárostól, Nairobitól nyugatra fekvő Viktória-tó vidékét és Hasadékvölgy tartományt, valamint Kenya északkeleti részét érinti. Az esős évszak a kelet-afrikai országban általában május végéig tart, amelyet idén az El Nino időjárási jelenség is befolyásol. A kenyai meteorológiai szolgálat további heves esőzéseket jelzett az elkövetkező napokra is.

Mint írtuk, a Közel-Keleten is ítéletidő volt az elmúlt napokban, és emberemlékezet óta nem látott esőzés sokkolta az Egyesült Arab Emírségeket. Mivel az éghajlat következtében az országban nincs megoldva az ekkora esőzésekhez szükséges infrastruktúra, az ország nehezen küzd meg a kialakult helyzettel.

Ennek következtében vesztette életét egy helyi férfi is. Az Egyesült Arab Emírségek mellett számos más közel-keleti országnak kell szembenéznie súlyos esőzésekkel. Ománban már tizenkilencen haltak meg a heves esőzések miatt.