Két magyart kellett megmenteni Ománban, 21 halálos áldozatot követelt a katasztrófa

2024.04.21. 21:17
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétét nyilvánította Ománnak a közelmúltbeli, 21 halálos áldozatot követelő árvízkatasztrófával kapcsolatban, egyben háláját fejezte ki két, árvíz fogságába esett magyar állampolgár kimentéséért.

Emberemlékezet óta nem látott esőzés sokkolta az Egyesült Arab Emírségeket. Mint azt korábban már megírtuk, az éghajlat következtében az országban nincs megoldva az ekkora esőzésekhez szükséges infrastruktúra, az ország nehezen küzd meg az ítéletidő miatt kialakult helyzettel. Ennek következtében vesztette életét egy helyi férfi is.

Az Egyesült Arab Emírségek mellett számos más közel-keleti országnak kell szembenéznie súlyos esőzésekkel. Ománban halálos áldozatokat követelt a heves esőzés. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ománi kollégájának, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidi külügyminiszternek vasárnap küldött levelében azt írta,

nagy szomorúsággal értesültem az Ománi Szultánságot a közelmúltban sújtó pusztító időjárás következményeiről. Megdöbbenéssel hallottam, hogy az áradások 21 ember, köztük 12 gyermek életét követelték. Mélyen megindított a veszteség, amely az áldozatok családjait érte. Kérem Őexcellenciáját, hogy fogadja legőszintébb részvétnyilvánításomat.

Szijjártó Péter a levélben „a lehető legnagyobb háláját” fejezte ki az ománi hatóságoknak, az Ománi Királyi Rendőrségnek és az ománi polgári védelemnek „a fáradhatatlan mentési tevékenységükért,

amelynek során légi úton biztonságba helyeztek két, az árvíz csapdájába esett magyar állampolgárt”. 

„Mélységesen hálásak vagyunk hősies munkájukért, amelyet a rendkívüli körülmények között végeztek” – írta Szijjártó Péter az MTI összefoglalója alapján. Az Egyesült Arab Emírségek és Omán mellett Bahreinben, Katarban is heves esőzésekről számoltak be a hatóságok, de főként Szaúd-Arábiában esett jelentős mennyiségű csapadék.