Egy videó közzététele miatt feszült egymásnak Elon Musk és Ausztrália

2024.04.25. 09:13
Az Elon Musk milliárdos tulajdonába tartozó X-re került fel egy ausztrál terrortámadásról készült felvétel. A nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmazó videót azóta több millióan tekintették meg, Ausztrália pedig teljesen begőzölt emiatt. Az ország politikusai szerint Elon Musk és az X felelőtlenül kezeli az ügyet, s nem veszik figyelembe, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha nem távolítják el a felvételt.

Az egész világot sokkolta az az X-re feltöltött videó, amelyben egy 16 éves fiú szertartás közben odalép a ceremóniát vezető püspökhöz, és késével többször lesújt rá. Bár az Elon Musk tulajdonába tartozó közösségi platform korlátozta a videó megtekintését, így Ausztrália területéről nem érhető el, az ország miniszterelnöke nem éri be ennyivel, a videó eltávolítását követeli – írja a CNN.

Az ausztrál hatóságok szerint a felvételek tovább fokozták a támadás után kitört, templom előtti zavargások hangulatát, a videónak pedig nem lenne szabad elérhetőnek lennie egy globális platformon, mivel az potenciális elkövetők radikalizálódását válthatja ki. Az ország e-biztonsági biztosa utasítást adott a felvétel eltávolítására, de az X erre nem hajlandó, ugyanis szerintük ez a szólásszabadság korlátozása. Ausztrália azzal is érvel, hogy hiába rejtették el az ausztrál felhasználók elől, ha azok virtuális magánhálózatok használatával megkerülhetik a helyi tilalmat.

Az ügy rendkívül nagy feszültséget szül az X milliárdos tulajdonosa, Elon Musk és Ausztrália között. Az egyik oldalon a közösségi oldalán 181 millió követővel rendelkező milliárdos áll, míg a másik oldalon pedig olyan politikai vezetők, akik egy mindössze 26 milliós országot képviselnek.

Az X szerint azonban joguk van közzétenni a videót, s ha eleget tennének az ausztrál állam kérésének, akkor az a jövőben precedenst teremthet a szólásszabadság további korlátozásának.

Aggódunk, hogy ha egy országnak megengedik, hogy valamennyi országban cenzúrázza a tartalmakat, amit az ausztrál »e-Biztonsági Hatóság« követel, akkor mi akadályozza meg bármelyik országot abban, hogy ellenőrizze az egész internetet

– fogalmazott Musk az X-en.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök nem hagyta szó nélkül a milliárdos gondolatatait, s arrogáns milliárdosnak nevezte Muskot, aki azt hiszi magáról, hogy a törvény és a józan tisztesség felett áll. Az ausztrál politikus ezt követően törölte X-fiókját, majd más politikusokat is erre ösztönzött.

A dolgot az egyenes beszédéről elhíresült tasmániai szenátor, Jacqui Lambie sem hagyta annyiban. Katonai ruhába öltözve üzent Musknak a Facebookon, hogy „vegye fel a nagyfiúnadrágját és tegye a helyes dolgot”. Musk még nem reagált a bejegyzésre, de amikor a politikusnő korábban a milliárdos bebörtönzésére szólított fel az állami televízióban, akkor Musk „Ausztrália népének ellenségének” nevezte Jacqui Lambie-t.

Mivel Musk nem tett eleget az e-biztos kérésének, utóbbi jogi lépéseket tett az X-szel szemben, követelve, hogy minden egyes elmulasztott napért – amikor nem teljesítették az ausztrál kérést – fizessenek 782 500 ausztrál dollárt. Az ügy szerdán a Sydney-i Szövetségi Bíróságon folytatódott, ahol az X ügyvédje, Marcus Hoyne világossá tette, hogy a közösségimédia-platform nem változtatott álláspontján harcolni fognak a hivatali hatáskörét túllépő biztossal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport