Felszállás közben gyulladt ki egy Boeing 737-es repülőgép

2024.05.09. 18:47

Kicsúszott a kifutópályáról egy Boeing 737-es repülőgép a szenegáli repülőtéren – írja a BBC. Az Air Senegal járata Mali fővárosába, Bamakóba tartott 78 emberrel a fedélzetén. A repülőgép csütörtök hajnalban, a felszállás után sodródott le a kifutópályáról.

A balesetben legalább tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan.

Az X-en arról írtak, hogy a repülőgép bal szárnya és hajtóműve felszállás közben gyulladt ki. Hozzátették, hogy hidraulikus probléma történt felszállás közben, amikor gyorsított a repülőgép.

A repülőtéren néhány órára leállt a forgalom, mozgósították a mentőszolgálatokat is.

A baleset pontos okairól még nem adtak ki hivatalos közleményt. Az esetre nem reagált a Boeing, de a Transair magáncég sem, amelyiktől az Air Senegal bérelte a gépet.

A Boeing és az egyik beszállítója, a Spirit AeroSystems is egyre mélyebb válsággal néz szembe, miután sorra történnek gyártási hibákból fakadó problémák miatti balesetek.

Sorozatos problémákat találnak a Boeingeknél

A cég járataival az elmúlt hetekben is több probléma volt. Május 8-án meghibásodás miatt orrfutómű nélkül szállt le a FedEx Airlines egyik Boeing 767-es teherszállító repülőgépe az isztambuli repülőtéren. A balesetben nem sérült meg senki. Április végén leszakadt a Delta Air Lines Los Angelesbe induló Boeing 767-es repülőgépének az egyik vészcsúszdája, míg előtte egy Dél-Afrikába tartó gép futóműve kirepült a helyéről menet közben. Szintén áprilisban menet közben zuhant le egy 737-es hajtóművének burkolata. 

A Boeing nem kommentálta az incidenst. Április elején a vállalat egyik mérnöke közölte, hogy 

csaknem félezer gép lehet hibásan összerakva a Boeing Dreamliner TÍPUSBÓL.

Március elején pont egy Dreamliner „műszaki hibája” miatt sérült meg több tucat ember – amire a cég is reagált még akkor –, március végén pedig egy Boeing 727-es kettétört leszállás közben. A Boeing repülőgépei az utóbbi időben többször teremtettek életveszélyes helyzeteket, és szinte rendszeresen kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk, például egy kiszakadt ablak miatt.

A cég vezérigazgatója, Dave Calhoun bejelentette, hogy 2024 végéig távozik a cég éléről. A Boeing és főbeszállítója, a Spirit AeroSystems gyártási szabványait jelenleg is vizsgálják az egyre nagyobb problémává váló minőségi hanyatlás miatt. 

Rejtélyes halálesetek a Boeing-ügyben

Februárban a Boeing 737 Max repülőgépek gyártásakor találtak problémát, ami arra kényszerítette a vállalatot, hogy átalakítson mintegy 50, még le nem szállított gépet. Ed Clark, a Boeing 737-es programjának vezetője február végén azonnali hatállyal távozott a cégtől, a Ryanairnek pedig járatokat kellett törölnie a Boeing-gépek megbízhatatlansága miatt

Mint írtuk, a Boeing-üggyel összefüggésben két rejtélyes haláleset is történt. Május elején gyors lefolyású betegségben meghalt az a 45 éves férfi, aki a Boeing egyik beszállítója, a Spirit AeroSystems gyártási hibáira hívta fel a figyelmet. Két hónappal korábban egy másik szivárogtatót is holtan találtak a hatóságok. A férfi halála előtt szintén perben állt a repülőgyártóval.