Elfogtak Szerbiában egy férfit, aki a köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött

2024.05.16. 17:50
Elfogtak egy zombori férfit csütörtökön, aki a közösségi médiában Alekszandar Vucsics köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött – közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

A tárcavezető közölte, hogy egy D. M. monogramú férfit 48 órás előzetes letartóztatásba helyeztek, mert az államfő biztonságára nézve fogalmazott meg fenyegetést.

Alekszandar Vucsics szerdán a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletet követően az X közösségi platformon azt írta: sokkolta a hír, hiszen Robert Fico Szerbia és az ő személyes barátja is.

Drága barátom, imádkozom érted és az egészségedért

– fogalmazott.

Nem sokkal később, erre az üzenetre jött válaszként írta a Zomborban elfogott gyanúsított, hogy a történtek csak a Vucsics elleni merénylet próbái voltak.

A szerbiai államvezetés egyhangúlag kiállt a köztársasági elnök mellett, és arra szólította fel az illetékes szerveket, hogy lépjenek minél hamarabb.

Milos Vucsevics miniszterelnök erre reagálva azt mondta: „Szerbia számára rendkívül fontos és sorsdöntő pillanatokban próbálják meg megtörni Vucsics elnököt, miközben ő harcol és emberfeletti erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ENSZ-t a Srebrenicáról szóló határozat elfogadásában, és megmentse a szerbeket attól, hogy népirtó nemzetként bélyegezzék őket meg.”

Mint arról beszámoltunk, Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. Juraj Cintula, a 71 éves feltételezett elkövető azért lőhetett rá a miniszterelnökre, mert nem értett egyet a politikájával. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett politikust helikopteren szállították kórházba, majd megműtötték. Az operáció sikeresnek bizonyult, a sajtó értesülései szerint stabilizálták az állapotát. A merénylőt elfogták.

Időközben újabb smeres politikust fenyegettek meg, a rendőrök elfogták az elkövetőt

Az Új szó információi szerint az elkövetőt Pozsony Főrév városrészében tartóztatták le, nagyjából tíz egyenruhás érkezett a férfiért csütörtök délután a szemtanúk beszámolói szerint. A fenyegetőzőt bilincsben vitték el, a művelet gyorsan, nagyjából tíz perc alatt lezajlott.

Matus Sutaj Estok (Hlas) belügyminiszter tájékoztatása alapján a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) összesen harminckét olyan személyt ellenőriz, akik a közösségi médiában támogatták a Robert Fico elleni szerdai merényletet.

Az eseménnyel az Index percről percre rovatban foglalkozik, amelyet ide kattintva követhet élőben.