Megfenyegették Robert Fico párttársát, lépett a rendőrség

2024.05.16. 19:45 Módosítva: 2024.05.16. 20:19
Letartóztatott a rendőrség egy férfit Pozsonyban csütörtökön, miután megfenyegették Robert Fico szlovák miniszterelnök párttársát, Richard Glück parlamenti képviselőt. A szlovák miniszterelnököt ért merényletet követően a szerbiai Zomboron elfogták az Alekszandar Vucsics szerb elnök meggyilkolásával fenyegetőző férfit, valamint Donald Tusk lengyel miniszterelnök is azzal jelentkezett a közösségi médiában, hogy halálos fenyegetést kapott.

Megfenyegették a meglőtt Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjának, az Irány – Szociáldemokrácia (szlovákul Smer – sociálna demokracia) tagját, Richard Glück parlamenti képviselőt – írja a Noviny.sk szlovák hírportál.

A merényletet követően csütörtökön elfogtak egy zombori férfit, aki a közösségi médiában Alekszandar Vucsics szerb elnök meggyilkolásával fenyegetőzött. Donald Tusk lengyel miniszterelnök közösségi oldalán számolt be arról, hogy halálos fenyegetéseket kapott a szlovák kormányfő elleni támadás után.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök párttársát, Richard Glück képviselőt ért fenyegetést követően a rendőrök csütörtök délelőtt őrizetbe vettek egy férfit a pozsonyi lakásán.

Egy szemtanú szerint nagyjából tíz rendőr szállta meg a lakást, a fiatal férfit bilincsben vitték el az egyenruhások. A rendőrségi akció nem tartott tovább tíz percnél.

A közösségi oldalakon kiálltak a merénylet mellett

„Felszólítom a társadalmat, a politikusokat, újságírókat, de minden polgárt is, hogy fejezzük be a helyzet kiélezését” – szólított fel Szlovákia belügyminisztere.

A rendőrség 32 olyan esetet tart számon, melyekben a közösségi oldalak felhasználói támogatták a merényletet, vagyis kiálltak a bűncselekmény mellett. Minden esetben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) az illetékes, az összes ilyen személyt őrizetbe veszik, és szembe kell nézniük a törvénnyel, az igazságszolgáltatással. Kérem, mindenki nyugodjon meg, és ne öntsünk olajat a tűzre

– mondta sajtótájékoztatóján Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter. Branislav Becík, Nyitra megye elnöke is büntetőfeljelentést tett a rendőrségen, mert életveszélyes fenyegetés kapott: megfenyegették, hogy lelövik.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőttékÚgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor több lövés is eldördült. 

A mellkason és gyomron talált politikust életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba. A Robert Fico Szlovák miniszterelnök állapotáról, illetve a támadás következményeiről szóló híreket az Index percről percre hírösszefoglalójában követheti nyomon.

Az elkövető Juraj Cintula 71 éves költő, aki azért lőtt rá a kormányfőre, mert „nem értett egyet a kormány politikájával” – derült ki egy, az X közösségi oldalra feltöltött felvételből, amelyen maga Cintula szerepel. Ezt itt nézheti meg.