Kemény bírálatot kapott a magyar kormány Washingtonból

GettyImages-1975808378
2024.05.18. 06:33
Mitch McConnell, az Amerikai Egyesült Államok szenátora, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője csütörtöki írásában kifejtette véleményét Orbán Viktor miniszterelnök politikájáról, amellyel szerinte utat nyit Kínának a Nyugat felé. A republikánus politikus szerint az Orbán-kormány bűnüldözési jogosítványokkal lehetővé teszi, hogy az ázsiai ország magyar földön vadászhasson disszidensekre. A képviselő elárulta, mi az Amerikai Egyesült Államok érdeke, és ebben hol helyezkedik el Magyarország.

Magyarország vezetői összebarátkoztak Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleivel – jelentette ki Mitch McConnell, az Amerikai Egyesült Államok szenátora a honlapján. Az amerikai szenátor kommentálta Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútját, illetve az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormány kapcsolatait Kínával.

„Ezen a héten Putyin Pekingben tartózkodik, hogy ápolja azt, amit Oroszország és Kína »határok nélküli barátságnak« nevezett – kezdte értekezését Mitch McConnell. – De a múlt héten Hszi Csin-ping kínai elnök volt az, aki útra kelt. És a legmelegebb fogadtatása Budapesten, Magyarországon volt” – írta, utalva a kínai elnök budapesti látogatására.

Mint fogalmazott, a Kínai Népköztársaság vezetőjének látogatása akkor történt, amikor egyre több európai NATO-szövetségesünk ébred fel. Nemcsak az orosz agresszió kemény valóságára eszmélnek, hanem a nyugati biztonságot és jólétet fenyegető, összefüggő fenyegetésekre, a védelmi termelés sürgős követelményeire, valamint a Kína mint rendszerszintű rivális által jelentett különleges kihívásra is. „De Magyarország? Nem annyira” – jelentette ki az amerikai szenátor.

Orbán Viktor kormánya Kínát az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelmi partnereként tekinti. Pekingnek széles körű bűnüldözési jogosítványokat adott, hogy magyar földön vadászhasson disszidensekre. Ez volt az első európai ország, amely csatlakozott a pekingi Egy övezet egy út kezdeményezéshez, amelyet más európai kormányok – mint például Meloni olasz miniszterelnöké – bölcsen úgy döntöttek, hogy elhagynak

– írta honlapján Mitch McConnell, az amerikai Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője.

Magyarország megerősítette a Huaweihez fűződő viszonyát az amerikai képviselő szerint, ráadásul mindezt azután, hogy az előző amerikai kormányzat nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Európát elutasításra ösztönözze. Magyarország hagyta, hogy a kínai kommunikációs óriás kínai technológiát alkalmazzon az ország 5G-s bővítésében – írta.

Magyarország kaput nyit a Nyugat felé Kínának

Miközben más európai nemzetek hatalmas összegeket fizetnek azért, hogy kivonják a Huaweit a kommunikációs infrastruktúrájukból, Magyarország a Huawei európai regionális logisztikai központjának ad otthont a republikánus képviselő szerint. Kijelentette: ez egy valóságos kapu a Nyugat felé.

Kína növekvő magyarországi befolyása vörös zászlót kell, hogy jelentsen mindenkinek, aki komolyan aggódik a Kínával folytatott stratégiai verseny miatt. Az Atlanti-óceán túloldaláról jó okunk van értékelni egy olyan európai kormányt, amely hajlandó megkérdőjelezni az uniós ortodoxiát olyan dolgokban, mint a rövidlátó klímapolitika, vagy felfelé úszni a folyón a konzervatív értékek védelmében. De itt, Washingtonban kötelesek vagyunk értékelni, hogy a szövetségeseink és partnereink osztoznak-e az érdekeinkben, nem csak az értékeinkben. És bármennyire is bátrak a brüsszeli uniós bürokratákkal szemben, Magyarország vezetői összebarátkoztak Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleivel

– fogalmazott Mitch McConnell, aki szerint az, hogy Magyarország hajlandó Kína lábtörlőjeként szolgálni Európában, nehezen összeegyeztethető a „washingtoniak álláspontjával”.

Orbán Viktor kormánya további megállapodásokat írt alá Kínával, a közlekedési infrastruktúrától a potenciális nukleáris együttműködésig. Egy közös nyilatkozatban a két ország kapcsolatát „minden időjárási körülmények között működő átfogó stratégiai partnerségnek” nevezték. Ez az, ami Magyarország és a Kínai Népköztársaság között van – írta az amerikai szenátor.

A szenátor elárulta, mi az Egyesült Államok érdeke

Amerikának érdeke, hogy erős szövetségesei legyenek, akik hajlandóak nagyobb részt vállalni a kollektív védelem súlyából az Oroszország, Irán és Kína jelentette fenyegetésekkel szemben – írta McConnell. Sokkal hamarabb üdvözölhettünk volna még két ilyen szövetségest a sorainkban, ha Orbán nem akadályozza meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását – tette hozzá.

Miközben az Egyesült Államok sürgette az EU-t, hogy tegyen többet Ukrajna támogatásáért, Magyarország blokkolta a nagyobb uniós tehermegosztást. Őszintén szólva, elnök úr, Magyarország három olyan hatalom kereszteződésében áll, amelyek arra törekszenek, hogy aláássák a biztonságunkat és jólétünket. Az Orbán-kormány pedig azt példázza, mit nem szabad tenni ezekkel a kihívásokkal szemben

– jelentette ki az amerikai szenátor.

„Az üzenetem az európai szövetségesek számára ugyanaz, függetlenül a politikájuktól vagy kultúrájuktól: Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea együtt dolgoznak azon, hogy aláássanak minket. Gyorsabban kell lépnünk, hogy újjáépítsük a kemény erőt, amelyre az agresszió elrettentéséhez és legyőzéséhez van szükségünk, és felelősségre kell vonnunk egymást, hogy megosszuk a kollektív védelem terhét” – zárta gondolatait a republikánus politikus, hozzátéve, hogy ezen a fronton még rengeteg tennivaló van.

(Borítókép: Mitch McConnell 2024. január 31-én Washingtonban. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images)