„Voltak olyan pillanatok, amikor attól tartottunk, hogy elvesztettük a háborút”

GettyImages-2153003484
2024.05.19. 10:48
Káosz, információhiány, kevés lövedék, törékeny frontvonal – megrázó beszámoló jelent meg arról, milyen küzdelmes pillanatokat éltek át egy harkivi dandár katonái az újabb orosz támadás idején.

Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa a háború kezdete óta fontos célpont az oroszok számára. Május 10-én ismét elszabadult a pokol a keleti fronton, az ostrom miatt több ezer embert kellett evakuálni.

Ahogyan arról szintén írtunk: az elmúlt napokban újabb rakétaeső zúdult a településre. A kijevi vezetés és a külföldi katonai szakértők szerint ez már annak az előszele, hogy hamarosan beindul Putyin nyári offenzívája.

Egy harkivi dandár katonái a Sky Newsnak arról beszéltek: már a hónap elejétől fogva nőtt a nyomás a határ közelében, „az orosz erők szemtelenül gyülekeztek”.

„Tankokat lőttünk a határon, ez már igazi háború volt” – fogalmazott a 26 éves Szása, aki úgy véli: a semmiből csöppentek bele a helyzetbe. Ahhoz, hogy érdemben visszaverjék a támadást, több felkészülési idő kellett volna. Kiemelte azt is: a káoszban azon dolgoztak, hogy információkat gyűjtsenek, és a csapatok képesek legyenek jól együttműködni.

Egy lövés, öt válasz

Egy másik tüzérségi egység parancsnoka hasonlóképpen megerősítette, hogy a dandárt korán mozgásba hozták, így akarták megerősíteni a védelmet az északkeleti régióban. Ez a lépés viszont aligha tűnt elégségesnek.

Egy ukrán forrás a valamivel több mint egy héttel ezelőtti harkivi offenzíva első néhány napjáról elmondta:

Voltak olyan pillanatok, amikor attól tartottunk, hogy elvesztettük a háborút.

A forrás szerint a helyzet azóta stabilizálódott, de figyelmeztetett: „nem tudjuk, meddig maradhat ez így”.

„Büszke vagyok arra, hogy az embereimnek sikerült a legjobbat kihozniuk magukból” – mondta, hozzátéve, hogy elismeréssel tartozik azoknak, akik a tüzérségi állásaikon maradtak.

Ugyan a frontvonal kezdetben „törékenynek” tűnt, az erősítés mostanra már a helyén van. A parancsnok szerint

Oroszország elvesztette a lehetőséget, hogy jelentős áttörést érjen el.

„Mostanáig volt esélyük. Még az én körzetemben is tudtam, hogy hol vannak rések, ahol átcsúszhattak volna. Most már nincsenek ilyen réseink” – jelentette ki.

Egy másik tüzérségi állásban, a frontvonal egy másik szakaszán – amely az új támadás nyomán mintegy 40 mérfölddel bővült – továbbra is kihívást jelent, hogy nincs elegendő mennyiségű lövedék.

„Mi kilövünk egyet, ők visszalőnek ötöt” – mondta az egyik idősebb katona.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Ukrán katonák a fronton Harkiv közelében 2024. május 18-án. Fotó:  Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images)