2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország 4
Georgia 1

Stabilizálódott Robert Fico állapota, már kommunikál

ZS 2460
2024.05.20. 14:22
Tovább javult Robert Fico szlovák kormányfő állapota, aki ellen a múlt héten merényletet kíséreltek meg – közölte hétfőn a miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház.

„A mai konzultációk szerint a beteg állapota stabilizálódott” – áll a közleményben, amely szerint Robert Fico kommunikál, és gyulladásai lassan enyhülnek. Közölték azt is, hogy a kormányfő egyelőre a kórházban marad. Az intézmény előző nap azt közölte, hogy a miniszterelnök már nincs életveszélyben.

Az 59 éves kormányfőre szerdán Nyitrabányán egy férfi nyitott tüzet, sebesülései nagyon súlyosak voltak. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át Besztercebánya kórházában.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A kormány azt közölte róla, hogy politikai indokból követte el a tettét.

Robert Fico 2023. október 25. óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer – SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat. 

A május 15-ei merénylet után lapunk a tett helyszínére is ellátogatott, beszámolónkat ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház Besztercebányában, Szlovákiában 2024. május 16-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)