Több tízezren tüntettek Mexikóban az államfő ellen

2024.05.20. 11:18
Vasárnap több tízezer ember vonult utcára Mexikóvárosban, hogy az ország elnöke, Andrés Manuel Lípez Obrador ellen tüntessenek. Nézeteik szerint az elnök megosztja a mexikóiakat és gyengíti a választási bizottság autonómiáját. Mexikóban június 2-án tartanak elnökválasztást.

Több tízezren tüntettek helyi idő szerint vasárnap Mexikóban a latin-amerikai ország elnöke ellen, nem sokkal a június 2-án tartandó elnökválasztás előtt. A Mexikóvárosban rendezett demonstráción azzal vádolták Andrés Manuel López Obradort, hogy megosztja a mexikóiakat, többen pedig „Mexikóiak vagyunk!” feliratú táblákat tartottak a magasba.

Az egyik tüntető a sajtónak nyilatkozva azt vetette az államfő szemére, hogy „csak a saját támogatóit tartja jó embereknek, a többiek nem számítanak neki”.

A mexikóiak két csoportra oszlottak, és ez nem helyes. Nem jó ennyi gyűlöletet szítani, mert végső soron egy hajóban evezünk, és mindannyian az ország javát akarjuk

– közölte egy másik. 

Bár a tüntetést eredetileg az országos választási bizottság (INE) függetlensége melletti kiállásnak szánták, sokak szerint ugyanis López Obrador gyengíteni igyekszik a testület autonómiáját, a tömegben többen kifejezték támogatásukat Xóchitl Gálvez ellenzéki elnökjelölt felé is, aki a kormánypárt esélyesének tartott Claudia Sheinbaummal mérkőzik majd meg.

A latin-amerikai országban az utóbbi években több hasonló tüntetést rendeztek az INE támogatására, miután López Obrador olyan reformcsomagot küldött a kongresszusnak jóváhagyásra, amely tartalmazza a bizottság teljes átalakítását, a többi között költségvetése szűkítését is.

López Obrador többször kinyilvánította elégedetlenségét a bizottsággal szemben, amelyet azzal is gyanúsít, hogy köze van a 2006-os és 2012-es választási vereségeihez. Jóllehet az elnök korábban azt hangoztatta, tiszteletben fogja tartani a júniusban esedékes választás eredményeit, a tüntetésen azt vetették a szemére, hogy a reformokkal saját pártját akarja erősíteni.