2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Kiírták az előrehozott elnökválasztást Iránban, miután helikopter-balesetben meghalt az elnök

2024.05.21. 10:08
Hivatalosan is bejelentették Iránban a tizennegyedik elnökválasztás időpontját. Az új vezetőről június 28-án dönthetnek az iráni állampolgárok, miután vasárnap halálos helikopter-balesetben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök.

Irán hivatalosan is bejelentette hétfőn, hogy június 28-án előrehozott elnökválasztást tartanak, miután Ebrahim Raiszi iráni elnök helikopter-balesetben meghalt – számolt be a török Anadolu hírügynökség.

Az IRNA információira hivatkozva azt írják, hogy a tizennegyedik elnökválasztás időpontjáról az igazságügyi, a végrehajtó és a törvényhozó hatóságok vezetőinek megbeszélése után döntöttek. 

A jelentkezők regisztrációja május 30-án kezdődik, míg a kampányidőszakra június 12. és 27. között kerül sor. A vasárnapi helikopter-balesetben Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter és két magas rangú tisztviselő is meghalt.

Ebrahim Raiszi halála után, a következő 50 napban Mohamad Mokber első alelnök veszi át az iráni kormány vezetését. 

Halálos helikopter-balesetet szenvedett az iráni elnök

Ahogy arról az Index beszámolt, meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök, aki vasárnap szenvedett helikopter-balesetet. A gép roncsait megtalálták, túlélőket viszont nem, így a vele utazó Hosszein Amir-Abdollahin iráni külügyminiszter is a halottak között van. 

Az IRNA állami hírügynökség szerint az elnökön és a külügyminiszteren kívül a fedélzeten volt Mohammed Ali Ale-Hashem ajatollah, Tabriz város pénteki imádságának imámja és Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományának kormányzója is.

A helikopter azután zuhant le, hogy hegyvidéki terepen, sűrű ködben haladt. A baleset helyszínéről készült felvételeken látszik, hogy a gép egy hegycsúcsnak csapódott, bár a baleset okáról hivatalosan nem közöltek semmit. Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel repült. Korábban a heves esőzés és a viharos szél miatt „kemény leszállást” (hard landing) hajthatott végre az iráni elnök helikoptere.

A baleset óta folyamatosan érkeznek a nemzetközi politikai élet szereplőinek reakciói. Mint írtuk, Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin is mély részvétét fejezte ki Ebrahim Raiszi elnök és más tisztségviselők helikopter-balesetben bekövetkezett halála miatt. Az orosz államfő Mohamad Mokber ügyvezető iráni elnökkel is beszélt telefonon.