2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Eltemették a helikopter-balesetben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnököt

2024.05.23. 20:19

Szülővárosában, Meshedben csütörtökön eltemették a helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni elnököt.

Emberek százezrei özönlötték el az ország északkeleti felében található Meshed utcáit, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt elnök előtt. Az MTI azt írja az IRNA állami hírügynökség jelentése alapján, hogy mintegy hárommillióan vettek részt a temetésen, független becslés nem áll rendelkezésre.

A koporsót egy teherautóval szállították a meshedi Reza imám mauzóleumába, a síita ország legfontosabb kegyhelyére.

Ezrek tartották a magasba Raiszi képmásait, és a temetéseken hagyományos fehér virágokat. A mauzóleumot és az utcákat is az elnök portréi, fekete zászlók és síita jelképek díszítették.

Kedd óta az ultrakonzervatív politikustól híveinek tízezrei búcsúztak Tabríz, illetve Kom városokban.

A szerdai gyászszertartást Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette Teheránban, aznapra pedig munkaszüneti napot hirdettek. A főváros lakói üzenetet kaptak mobiltelefonjukra, amelyben felszólították őket, hogy vegyenek részt a mártírrá nyilvánított Raiszi gyászszertartásán.

Az IRNA állami hírügynökség szerint 60 ország képviselője jelent meg a temetésen, köztük a tunéziai elnök és a katari emír, Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője, valamint a libanoni Hezbollah síita szervezet kettes számú vezetője, Náim Kászem.

Irán külügyminiszterét, Hoszein Amirabdollahiánt Teheránban temették el, ugyancsak csütörtökön.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa – köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter – vasárnap délután vesztette életét Irán északnyugati részén a szerencsétlenségben.

A június 28-ra kitűzött elnökválasztásig az államügyeket Mohamad Mokbar korábbi első alelnök vette át, a diplomáciai tárca irányítását pedig Amirabdollahián hivatalát helyettese, Ali Bakeri-Káni.