2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Óriási veszélyre figyelmeztetnek: 300 Boeing 777-es robbanhat fel egy elektromos hiba miatt

2024.05.24. 13:55
Összesen több mint 300 Boeing 777-est érint az a probléma, amire az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal most felhívta a figyelmet. A hivatal szerint ha a vállalat nem kezeli ezeket, akkor a gépek üzemanyagtartályai akár fel is robbanhatnak.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) az év elején új légi alkalmassági irányelvet javasolt a Boeing repülőgépek egy lehetséges hibájának kezelésére – értesült a Daily Mail.

Az FAA javaslata szerint a probléma a vállalat 777-es repülőgépeinek elektromos rendszerével kapcsolatos, amit ha nem kezelnek,

akkor a repülőgépek szárnyán lévő üzemanyagtartályok kigyulladhatnak és felrobbanhatnak.

A Szövetségi Légügyi Hivatal közleménye szerint ez nagyjából 300 darab Boeing repülőgépet érinthet potenciálisan, köztük a United és az American Airlines által használt gépeket.

98 dolláros probléma

A hivatal még márciusban jelentette a problémát, és kérte, hogy a Boeing és más külső szakértők május 9-ig válaszoljanak a megkeresésükre, ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a vállalat válaszolt-e. 

A Boeing a hírre reagálva igyekezett hűteni a kedélyeket. Közlésük szerint az FAA értesítése egy „szokásos szabályozási folyamat része, amely segít abban, hogy a légi közlekedés a legbiztonságosabb közlekedési forma legyen. Ez nem azonnali repülésbiztonsági kérdés”.

A modern repülőgépekbe több redundanciát is beépítettek az elektromágneses hatások elleni védelem biztosítására. A 777-es flotta közel 30 éve üzemel, és több mint 3,9 milliárd utast szállított biztonságosan

– írta a vállalat.

Korábban a vállalat képviselője hangsúlyozta: az FAA március 25-i értesítése egy „javasolt szabályalkotásról” szólt. Az FAA előrejelzése szerint a biztonsági javítás kevesebb mint 698 ezer dollárba kerülne a Boeingnek. A hivatal szerint a statikus elektromosságon alapuló robbanásveszély megszüntetéséhez szükséges alkatrészek pedig mindössze 98 dollárba kerülnének minden egyes Boeing 777-es esetében.

Érdemes felidézni, hogy ahogy arról az Index is beszámolt, erős, extrém turbulenciába került a Singapore Airlines légitársaság Londonból Szingapúrba tartó járata kedden. A turbulenciához gyorsan fejlődő, feláramló zivatarok járultak hozzá.

Az érintett járat majd kétezer métert süllyedt három perc alatt, óriási pánikot előidézve az utastérben.

A repülőgép Bangkokban hajtott végre kényszerleszállást. A Boeing 777-300ER típusú gép fedélzetén 211 ember utazott, közülük egy 73 éves férfi – feltételezhetően szívrohamban – életét vesztette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport