2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Megyilkoltak egy fiatal amerikai házaspárt Haitin

2024.05.25. 08:16

Az ENSZ még hetekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a karibi országban elszabadulhat a pokol. A bűnbandák összecsapásai miatt több tízezer ember hagyta el lakóhelyét.

BBC most arról számolt be, hogy egy fiatal amerikai misszionárius házaspár is gyilkosság áldozata lett a szigetországban. A 23 éves David Lloydon és 21 éves feleségén, Natalie épp egy templomból távoztak, amikor egy fegyveres banda rajtuk ütött. Velük együtt meghalt egy 20 éves helyi misszionárius, Jude Montis is.

A házaspár halálának hírét Natalie apja, Ben Baker Missouri állambeli szenátor is megerősítette egy Facebook-posztban.

Ma este bűnözők támadtak rájuk, és mindkettőjüket megölték. Együtt mentek a mennybe

– közölte. 

A fiatal pár a Missions in Haiti nevű keresztény segélyszervezet képviseletében ment Haitire (a szervezet erősítette meg azt, hogy Jude Montis is a támadás áldozata lett). Egy korábbi Facebook-posztban azt is közölték, hogy hármójukat két különálló fegyveres csoport támadta meg. A három áldozat végül egy házban csapdába esett, ahonnan már nem tudtak kijutni.

Katonák mehetnek a szigetországba?

Az amerikai külügy az esettel kapcsolatban közölte, hogy értesültek a házaspár haláláról, és részvétüket nyilvánították a családnak.

A Haiti-kérdés a Fehér Ház pénteki sajtótájékoztatóján is szóba került: ott a Nemzetbiztonsági Tanács egyik szóvivője közölte, hogy „a biztonsági helyzet” tarthatatlan a szigeten, és hogy Joe Biden elnök William Ruto kenyai elnökkel folytatott csütörtöki megbeszélésén ígéretet tett a kenyai vezetésű, több nemzetiségű haderő „gyorsított telepítésének” támogatására.

A kenyai elnök nemrég a BBC-nek is interjút, amelyben elmondta: az ilyen típusú incidensek miatt is kellene mielőbb katonákat küldeni az országba.

Nem szabadna elveszítenünk embereket. Nem szabadna misszionáriusokat veszítenünk. Ez az oka annak, hogy meghoztuk ezt a döntést – jól tudva, hogy a haiti biztonságért való felelősség közös felelősség. Azért tesszük ezt, hogy megelőzzük és megakadályozzuk, hogy még több ember veszítse életét a bandák miatt

– mondta a kenyai elnök.