2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 0
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Kiderült, mikorra épülhet fel Robert Fico

2024.05.26. 15:24
Robert Fico szlovák miniszterelnök rehabilitációja legalább fél évet vehet igénybe – közölte Ján Richter, a szlovák szociáldemokrácia Smer párt parlamenti képviselője a közmédia vasárnapi műsorában.

Az Új Szó beszámolója szerint Ján Richter nemrég beszélt a szlovák miniszterelnökkel telefonon, és véleménye szerint Robert Fico év végére már felépülhet.

Az állapota még mindig nagyon súlyos. Abban kell reménykedni, hogy nem jön közbe valami váratlan

– tette hozzá a képviselő.

A politikus úgy véli, felelőtlenség a gyors visszatérésére számítani. A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház közleménye szerint Fico egészségi állapota megfelel a várakozásoknak, hétfőn ellenőrző vizsgálatokon fog részt venni.

Az előzmények

Mint megírtuk, az 59 éves kormányfőre május 15-én Nyitrabányán egy férfi nyitott tüzet, sebesülései nagyon súlyosak voltak. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. Robert Fico ezt követően egy ötórás, majd egy rövidebb műtéten esett át a besztercebányai kórházban.

A merénylőt a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte a férfit. A kormány azt közölte róla, hogy politikai indokból követte el a tettét. Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik. A rendőrség néhány napja nyilvánosságra hozta a 71 éves Juraj Cintula vallomását.

Robert Fico 2023. október 25. óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer – SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat. A május 15-ei merénylet után lapunk a tett helyszínére is ellátogatott, beszámolónkat ide kattintva érheti el.