Szijjártó Péter: A kötelező európai sorozásnak már pusztán a gondolatát is el kell utasítani

2024.05.28. 19:09
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagykőrösön, a városban rendezett kampányeseményen beszélt az európai sorozásról és az orosz–ukrán háborúról is.

„A kötelező európai sorozásnak már pusztán a gondolatát is el kell utasítani, és világossá kell tenni, hogy magyar fiatalokat semmilyen erővel, semmilyen döntés alapján nem fogja senki az ukrajnai frontra vinni” – jelentette ki Szijjártó Péter Nagykőrösön.

A tárcavezető szerint ezt jól illusztrálja az is, hogy az uniós külügyi tanács előző napi ülésén több kollégája jó ötletnek minősítette Emmanuel Macron francia elnök azon eszmefuttatását, miszerint akár európai katonákat is lehetne küldeni Ukrajnába.

Kitért a kötelező európai sorozás ötletére is, és rámutatott, hogy az ukrán hadsereg egyre nehezebben elviselhető emberveszteségeket szenved, ezért a helyi hatóságok mindenhogyan próbálják meggátolni, hogy a menekülő emberek elhagyják az országot, ami olyasféle jelenetekhez vezetett az ukrán–magyar határon, amilyeneket szerinte legutóbb „a kommunista NDK-ban lehetett látni”.

Szijjártó Péter szerint számos európai politikus teljesen belelovalta magát a háborús hangulatba, s ekképpen azt az érzetet próbálják kelteni, hogy „ez Európa háborúja is”.

De ez nem igaz, minthogy Ukrajnán kívül egyetlen országot sem támadtak meg. (…) Európát nem támadták meg, az oroszok Ukrajnát támadták meg, amit mi elítélünk természetesen

– mondta. Hozzátette, hogy szerinte Oroszország nukleáris szuperhatalom, amelyet nem tudnak térdre kényszeríteni hagyományos fegyverekkel.

„Dacára minden fegyverszállításnak az ukránok nem tudtak katonai sikereket elérni a frontokon. Lehet ezt másként mondani, szebben mondani, eltagadni vagy beállítani a nyilatkozót orosz ügynöknek meg Putyin és Lavrov barátjának, amit az elfogulatlan, független és nem külföldről finanszírozott médiumok itt, Magyarországon viszonylag gyakran meg is tesznek, de ez az igazság” – hangoztatta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint a fegyverszállítások ekként csak még nagyobb pusztítást és még több áldozatot eredményeznek, az egyetlen megoldást a diplomáciai rendezés hozhatja el, és a kérdés csupán az, hogy mikor kezdődhetnek meg a béketárgyalások.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette véleményét a kötelező sorozásról.

Amitől kiveri a víz az embert, és herótot kap, amikor azt mondja a Weber nevű derék néppárti politikus, hogy európai sorozás kell

– fogalmazott a kormányfő.