2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Lezuhant a világ egyik legmodernebb katonai gépe az Egyesült Államokban

GettyImages-1243804293
2024.05.29. 10:26
Súlyos baleset történt, amikor egy utántöltést követően lezuhant egy F–35-ös vadászgép Új-Mexikóban. A gépet irányító pilótát súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de állapota mostanra stabil. A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit.

Egy pilóta súlyosan megsérült az Egyesült Államokban, amikor lezuhant egy F–35-ös vadászgép kedd délután az új-mexikói Albuquerque International Sunport közelében – írja a CBS News.

A védelmi minisztérium két tisztviselője arról számolt be, hogy a repülőgép a Lockheed Martin által szállított F35-ös vadászgép fejlesztési modellje volt, amely Albuquerque-ből szállt fel, és a dél-kaliforniai Edwards légibázisra tartott.

A baleset részleteiről egyelőre keveset tudni. Úgy néz ki, a pilóta

utántöltés céljából helyi idő szerint délután 1 órakor landolt Kirtlandben, és éppen az Edwards légibázis felé szállt fel, amikor a baleset történt. 

A repülőgép a Sunport déli oldalán lévő repülőtér közelében zuhant le. A légikikötő tájékoztatása szerint a pilóta és a gép egyetlen utasa a balesetet követően eszméleténél volt, és a közeli kórházba szállították őket. Jason Fejer hadnagy arról számolt be, hogy a pilóta bár ki tudott szállni a gépből, súlyos sérülésekkel került kórházba.

Legfrissebb információk szerint a pilótát az Új-Mexikói Egyetemi Kórházban kezelik, állapota stabil. A helyszínen két civilt is megvizsgáltak, de őket nem kellett kórházba szállítani.

A helyi KOB 4 tévécsatorna légi felvételein a helyi tűzoltók is láthatók voltak, amint a roncsokat eloltják.

A hatóságok tájékoztatása szerint a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

Köszönöm a helyszínre érkező elsősegélynyújtók gyors intézkedését. Imádkozunk a pilótáért

– mondta Tim Keller, Albuquerque polgármestere.

Az ötödik generációs F–35 lopakodó vadászbombázó a világ egyik legmodernebb katonai gépének számít – bár a drágasága okozott némi fejtörést az amerikaiaknak. Korábbi becslések szerint a gép összes változata több mint 100 millió dollárba kerül (a legdrágább F–35B-t 135,8 millió dollárra becsülték). 

(Borítókép: Egy f-35-ös vadászgép. Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport