2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

A héten kiderülhet, hová rejtették a meggyilkolt szerb kislány holttestét

2024.06.04. 11:13
Kedden hallgatják meg a kétéves Danka Ilics meggyilkolásának ügyében az egyik gyanúsítottat, Srdan Jankovicsot, aki nemrég kérvényezte, hogy hivatalból rendeljenek ki mellé védőügyvédet, és jelezte azt is, hogy megtöri a hallgatását, vallomást tenne.

Keddre tűzte ki a zajecsari felső ügyészség Srdan Jankovics kihallgatását, aki egyike annak a két férfinak, akit a kétéves Danka Ilics meggyilkolásával gyanúsítanak. Jankovics a letartóztatásától kezdve hallgatással védekezett, ám a közelmúltban felmondta az ügyvédjének adott meghatalmazást, és kérte, hogy hivatalból rendeljenek ki mellé védőügyvédet, akivel közölte, hogy vallomást tenne az ügyészségen. A gyanúsított vallomása előrelépést hozhat a két hónapja megrekedt kegyetlen gyilkossági ügyben – írja a Szabad Magyar Szó a szerb sajtó beszámolói alapján.

Mint arról beszámoltunk, a kétéves Danka Ilics 2024. március 26-án tűnt el a Bor melletti Banjsko Polje településről, ahol családi házuk udvarán játszott a testvéreivel. Tíz nap keresés után vették őrizetbe gyanúsítottként Dejan Dragijevics és Srdjan Jankovics bori lakosokat, a helyi kommunális közvállalat dolgozóit, akik a gyanú szerint szolgálati járművükkel elütötték a kislányt, majd miután észlelték, hogy a kislány még él, megfojtották, a holttestet pedig egy szeméttelepre vitték.

A gyanúsítottak letartóztatásuk óta védőőrizetben vannak

Jankovics akkor úgy döntött, hallgatással védekezik, míg Dragijevics beismerő vallomást tett, és megvádolta fivérét, Dalibort – aki később a rendőri fogdában, vélhetően kínvallatás következtében meghalt – és édesapját, hogy segítettek a kislány holttestének áthelyezésében a szeméttelepről egy másik, máig ismeretlen helyszínre.

Mivel Dalibor meghalt még mielőtt az ügyészség kihallgathatta volna, a rendőrök pedig több mint húsz helyszínt átvizsgálva sem találták meg a holttestet, és Radoslav, Dejan, valamint Dalibor édesapja is hallgatással védekezik, kevesen maradtak, akik elmondhatják, hol lehet a kislány holtteste. Mivel Dejan vádjai alapján a holttest áthelyezésében fivére és apja segített, felvetődik, hogy Jankovics részt vett-e egyáltalán az áthelyezésben, és tudhatja-e, hol van Danka Ilics holtteste.

A DNS-vizsgálatokkal nem találták meg a kislány biológiai nyomait a szolgálati autón, amellyel a kislányt állítólag elütötték, ez pedig további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a bűncselekmény tényleg úgy történt-e, mint ahogy arról a legmagasabb rangú állami tisztségviselők, többek közt Aleksandar Vucsics államfő és Bratislav Gaszics akkori belügyminiszter a nyilvánosságot tájékoztatta.

Srdan Jankovicsot és Dejan Dragijevicset gyerek ellen elkövetett minősített emberöléssel vádolják, amiért életfogytiglani börtönbüntetés jár, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.