2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Újabb négy izraeli túszt nyilvánítottak halottnak

2024.06.04. 07:16
Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy újabb négy, a Hamász által még októberben elhurcolt izraeli túszt nyilvánítottak halottnak. Hozzátette, továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a még élő túszokat mielőbb visszaszerezzék, ennek lehet az egyik sarokköve a Joe Biden által felvázolt tűzszünettervezet.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nyilatkozatában elmondta, hogy Chaim Peri, Yoram Metzger, Amiram Cooper és Nadav Popplewell családjaival közölték – négy izraeli, akiket október 7-én hurcoltak el a Gázai övezetbe –, hogy már nem élnek, és a holttestüket a Hamász terrorszervezet továbbra is magánál tartja – írta meg a CNN.

Az IDF hozzátette, a négy túsz halottnak nyilvánításáról szóló döntés hírszerzési információkon alapul, és azt az Egészségügyi Minisztérium szakértői bizottsága erősítette meg, a Vallási Szolgálatok Minisztériumával és Izrael főrabbijával egyeztetve. A Hamász fogságában bekövetkezett haláluk körülményeit még vizsgálják, de biztosítottak, hogy az IDF „a legkülönbözőbb módszereket alkalmazza, hogy információkat gyűjtsön a Gázai övezetben maradt túszokról”.

Szeretteiket néhány hónapja ölték meg a Hamász gázai fogságában, és holttestüket még mindig a szervezet »tartja fogva«. Úgy értékeljük, hogy mind a négyen együtt haltak meg Hán Júnisz térségében, egy ottani, Hamász elleni hadműveletben

– mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője. Májusban a Hamász közölte, hogy Popplewell, aki izraeli–brit állampolgár volt, belehalt sérüléseibe, amelyeket az izraeli vadászgépek több mint egy hónappal korábbi, fogva tartási helyére mért csapása okozott.

Szégyenletes halálesetek

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában több mint 250 embert ejtettek túszul és szállítottak Gázába, de több mint százat szabadon engedtek a tavalyi ideiglenes tűzszünetben. Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerint még mindig 124 élő és halott túsz van Gázában – közülük négyet október 7-e előtt ejtettek foglyul. A fennmaradó 120 túsz közül, akiket október 7-én vittek el, Izrael szerint jelenleg 41-en már biztosan halottak.

Benny Gantz izraeli háborús kabinetminiszter, az izraeli Nemzeti Egység Párt elnöke hétfőn részvétét fejezte ki a halottnak nyilvánítottak családjainak, és Telegram-csatornáján azt mondta, hogy a hír „fájdalmas emlékeztető arra, hogy legfőbb erkölcsi kötelességünk folytatni a terrorizmus elleni harcot, és mindent meg kell tennünk azért, hogy minden túsz minél hamarabb hazatérjen, akár fájdalmas áron is”.

A legutóbbi halálesetek valószínűleg növelik az izraeli vezetésre nehezedő nyomást, hogy biztosítsa a Joe Biden amerikai elnök által a múlt héten felvázolt tűzszüneti javaslatot. A négy haláleset hírére az izraeli Túszok és Eltűnt Családok Fóruma megismételte az izraeli kormányhoz intézett követelését, hogy haladéktalanul hagyja jóvá a javaslatot. A szervezet a négy haláleset hírét szégyenletesnek nevezte, amely szomorúan tükrözi a korábbi megállapodások késleltetésének jelentőségét.

Az izraeli kormánynak ma este tárgyalódelegációt kell kiküldenie, és mind a 124 túszt – az élőket és a meggyilkoltakat is – vissza kell juttatnia otthonukba

– áll a csoport hétfői közleményében. „Chaimot, Yoramot, Amiramot és Nadavot élve rabolták el, néhányan közülük más túszokkal voltak, akik az előző alku során visszatértek – és nekik is élve kellett volna visszatérniük hazájukba és családjukhoz” – tette hozzá a közlemény.

Nő a nyomás Izraelen

A Biden által pénteken felvázolt háromfázisú javaslat a túszok szabadon bocsátását tűzszünettel párosítva biztosítaná. Az amerikai elnök szokatlanul részletesen vázolta a tervet – amelyet szerinte Izrael javasolt –, és a jelek szerint arra irányult, hogy mind Izraelre, mind a Hamászra nyomást gyakoroljon a megállapodás érdekében.

Hétfőn a G7 vezetői tovább fokozták a nyomást azzal, hogy támogatták a javaslatot, felszólították a Hamászt, hogy fogadja el a tűzszünetet, és azt állították, hogy „Izrael készen áll arra, hogy továbblépjen”.

Az azonban, hogy Izrael valóban „kész-e továbblépni” a Biden által felvázolt tervvel, továbbra is kérdéses, mivel az izraeli kormány egy sor „nem kötelező erejű nyilatkozatot” tett, amelyek bizonyos fokú bizonytalanságot keltettek a tervvel kapcsolatban.

David Cameron brit külügyminiszter is tudomásul vette a javaslatot az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében, amelyben azt írta, „nagyon szomorú” az izraeli–brit állampolgár Popplewell halála miatt.

„Gondolataim a szeretteivel vannak ebben a számukra szörnyű időszakban – írta Cameron. – Most, hogy egy új megállapodás van az asztalon, megismételjük a Hamászra vonatkozó követelésünket, hogy küldje haza az összes túszt.”