Megemlékeztek a Mannheimben meggyilkolt rendőrről, mintegy kétezren rótták le tiszteletüket

2024.06.07. 13:24
Országszerte egyperces csenddel, a mannheimi piactéren pedig tiszteletadással emlékezett a rendőrség állománya arra a német rendőrre, akit múlt héten gyilkolt meg egy iszlamista merénylő a város piacterén.

 A német államfő jelenlétében több mint ezren vettek részt a Mannheimben meggyilkolt rendőr tiszteletére rendezett megemlékezésen a baden-württembergi városban pénteken. 

A rendőrség szóvivőjének a tájékoztatása szerint nagyjából ezerötszáz-kétezer ember vett részt a tartomány északi részén fekvő, 300 ezer lakosú város piacterén, a múlt pénteken meggyilkolt rendőr tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Frank-Walter Steinmeier német elnök az egy hete meggyilkolt rendőr, Rouven Laur szüleivel és hozzátartozóival együtt lerótta kegyeletét, virágkoszorút helyezett el a helyszínen. A tiszteletadáson Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök és Thomas Strobl tartományi belügyminiszter is részt vett.

Többször is megszúrta a fején

Mint arról beszámoltunk, múlt pénteken délelőtt egy 25 éves afgán a piactéren késsel megsebesítette a Pax Europa mozgalom öt tagját és a 29 éves rendőrt, aki vasárnap belehalt a sérüléseibe. A késelés a város központjában, a Pax Europa polgári mozgalom találkozóján történt, amelyen részt vett Michael Stürzenberger konzervatív politikus, iszlámkritikus aktivista is. Stürzenberger  és másik öt ember, köztük a rendőr is – szintén megsebesült a támadásban.

Az elkövetőt lövésekkel állították meg, egyelőre nincs kihallgatható állapotban, több sajtóforrás azonban úgy tudja, hogy egy 25 éves afgán férfiról van szó.

A tájékoztatás szerint a támadó többször is megsebesítette késével a 29 éves rendőrt a fején. „Haladéktalanul a tettet követően sürgősségi műtétet hajtottak végre, és mesterséges kómába helyezték, ennek ellenére június 2-án, a délutáni órákban belehalt súlyos sérüléseibe” – közölték a német hatóságok.

A rendőrség állománya országszerte egyperces csendet tartott kollégájuk tiszteletére – írja az MTI.