A Facebookon toboroz kémeket a CIA

GettyImages-525579086
2024.06.11. 21:17
Oroszország brutális ukrajnai inváziója ritka lehetőséget biztosít az amerikai hírszerző szolgálatoknak, hogy a konfliktus kezelésével elégedetlen oroszokat szervezzenek be.

„Az elégedetlenség egyszeri lehetőséget teremt számunkra” – mondta Bill Burns, a CIA igazgatója tavaly egy nagy-britanniai beszédében. 

„Ez az üzlet az információcsere, amelyet az eszköz vagy ügynök nyújtana valamiért” – mondta David McCloskey, volt CIA-tiszt és a Moscow X című könyv szerzője a CIA-nek. „Olyan embereket akarunk, akiknek valamelyes rálátása van arra, hogy mik az [orosz] vezetők prioritásai, és pontosan mit akarnak elérni”.

A folyamatos toborzás korántsem államtitok. A CIA orosz nyelvű videókat tett közzé a közösségi médiában, amelyekben az elégedetlen oroszok hazafiasságára apellálnak, és olyan információkhoz férnek hozzá, amelyek hasznosak lehetnek az Egyesült államok számára – írja a CNN.

Az erőfeszítés megmutatja egy olyan hírszerző szolgálat fejlődését, amely történelmileg a titoktartás leple alatt végezte alapvető küldetését, a nemzetbiztonsági fenyegetések elhárítását és a politikai döntéshozók tájékoztatását.

A hírszerző ügynökség nemcsak mindenütt jelen van a közösségi médiaplatformokon, hanem aktívan használja újonnan kialakított nyilvános jelenlétét a CIA egyik elsődleges céljának elérése érdekében, vagyis külföldi kémek toborzására, hogy bizalmas információkat szerezzenek meg. 

A posztok lépésről lépésre útmutatást adtak a leendő orosz informátoroknak arról, hogyan kerüljék el az orosz biztonsági szolgálatok észlelését a virtuális magánhálózatok vagy VPN-ek és a Tor webböngésző használatával, hogy titkosított üzenetben lépjenek kapcsolatba az ügynökséggel a dark weben.

Itt az új hidegháború

Az FBI hasonló erőfeszítéseket tett Amerikában orosz kormányzati források toborzására, többek között a közösségi médiában megjelenő hirdetések geolokációs targetálásával Oroszország washingtoni nagykövetségének közelében található telefonokra.

A hidegháborúhoz hasonlóan a kémkedés továbbra is létfontosságú eszköz a legújabb konfliktusban mindkét fél számára, amit az is bizonyít, hogy az oroszokhoz kötődő ügynökök a jelentések szerint egyre több műveletet hajtanak végre Európában.

Bár a kémkedés a világ minden országában illegális, azonban a beépített ügynököket minden bizonnyal használták már olyan aljas célokra, mint a szabotázs, a merénylet és a választások befolyásolása.

William Burns, az amerikai CIA igazgatója szombaton azt mondta, hogy az ukrajnai háború miatti elégedetlenség Oroszországban egy egyedülálló lehetőséget jelent kémek toborzására.

(Borítókép: Brooks Kraft LLC / Corbis / Getty Images)