2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Lezuhant a repülőgépe, meghalt Malawi alelnöke

2024.06.11. 14:01
Megtalálták Saulos Chilima malawi alelnök hétfőn eltűnt repülőgépét, amelyen a politikus és kilencfős kísérete az ország fővárosából a 370 kilométerre északra található Mzuzu nemzetközi repülőtérre tartott, azonban a rossz időjárási körülmények miatt a gépet visszafordították. Lazarus Chakwera, a délkelet-afrikai állam elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a gépet megsemmisülve találták meg, az utasok közül senki sem élte túl a balesetet.

Megtalálták a Saulos Chilima malawi alelnököt szállító repülőgép roncsait, túlélők nélkül – közölte Lazarus Chakwera, Malawi elnöke a BBC szerint. A malawi hadsereg gépe az 51 éves politikussal a fedélzetén a fővárosból, Lilongwéból szállt fel hétfőn a reggeli órákban, és a 370 kilométerre északra található Mzuzu nemzetközi repülőtérre tartott, de oda nem érkezett meg.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, hétfőn eltűnt a radarernyőkről egy repülőgép, amelynek fedélzetén Saulos Chilima, Malawi alelnöke utazott. Lazarus Chakwera elnök keresőakciót rendelt el, és elhalasztotta tervezett útját is. A délkelet-afrikai állam elnökének hivatala közölte, hogy az alelnökön kívül kilencen tartózkodtak a gép fedélzetén, amelyet a rossz időjárási körülmények miatt visszafordítottak az ország légterében.

A katonák átkutatták a Chikangawa-erdőt, hogy megtalálják a gépet. Az ország elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a malawi védelmi erők parancsnoka tájékoztatta őt arról, hogy a keresési és mentési művelet befejeződött, és a gépet megtalálták.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy „mély szomorúsággal és sajnálattal” értesíti a malawiakat a szörnyű tragédiáról, a mentőcsapat a repülőgépet teljesen megsemmisülve találta meg, az utasok közöl senki sem élte túl a balesetet.

Az alelnök és az elnök különböző pártok tagjai, de a 2020-as választásokon szövetséget kötöttek. Az 51 éves alelnök a tragédiát megelőzően a kormányt képviselte a négy napja elhunyt Ralph Kasambara volt kormányminiszter temetésén. A politikus mellett Shanil Dzimbiri volt first lady is a repülőn utazott.

Második ciklusát töltötte, tapasztalt politikus volt

Saulos Klaus Chilima malawi közgazdász és politikus 2014 óta volt Malawi alelnöke, második cilusát 2020-ban kezdte meg. Jelentős támogatottságott élvezett, különösen a fiatalok körében – jelentette az AFP hírügynökség.

Korábban gazdasági tervezési és fejlesztési miniszterként, valamint a közszektor reformjának vezetőjeként is tevékenykedett, politikai pályafutását megelőzően kulcsfontosságú vezetői pozíciókat töltött be különböző multinacionális vállalatoknál.

Az alelnököt 2022-ben letartóztatták és vád alá helyezték azzal a váddal, hogy pénzt fogadott el kormányzati szerződések odaítéléséért cserébe. A múlt hónapban a bíróság ejtette a vádakat, nem indokolta a döntést.

A politikus feleségét és két gyermekét hagyta hátra.