2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Hat embert ítéltek el egy holland bűnügyi újságíró meggyilkolása miatt

2024.06.12. 14:16
Egy amszterdami bíróság szerdán hat embert ítélt el − közülük hármat 28, illetve 26 éves fegyházbüntetésre − az ismert bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries három évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

Az újságírót 2021 júliusában lőtték fejbe Amszterdam központjában, és tíz nappal később belehalt a sebesülésébe.

Az ügyészség szerint De Vriest azért gyilkolták meg, mert Ridouan Taghi holland-marokkói drogbáró és bűnbandája elleni per koronatanújának tanácsadójaként tevékenykedett. A koronatanú Nabil B. testvére és ügyvédje is gyilkosság áldozata lett korábban. Taghit− aki tagadta, hogy köze lenne az újságíró megöléséhez − az év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt − írta meg az MTI. 

A bíróság Delano G.-t, Kamil E.-t és Krystian M.-t ítélte el a gyilkosság elkövetésért, ők 28 évet kaptak, míg bűntársaik 10, illetve 14 éves börtönbüntetést.

Az ügyészség szerint Delano G. oltotta ki De Vries életét, őt Kamil E. fuvarozta a gyilkosság helyszínére, míg a merényletet Krystian M. szervezte meg.

A bűncselekmény jellege és a végrehajtás módja azt mutatja, hogy előre kitervelték. Mindhárman tisztában voltak azzal, hogy mire készülnek, és mindegyiküknek fontos szerepe volt a terv végrehajtásában

− közölte a bíróság.

A bírák két gyanúsítottat felmentettek, mivel az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a bűnszervezethez tartoztak. Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért a három fő gyanúsítottra, de a bíróság szerint elutasította, mivel korábban nem ítélték el őket emberölésért vagy gyilkosságért.

A holland jogrendszer lehetővé teszi mind az ügyészek, mind a vádlottak számára, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A fellebbezést az ítélet kihirdetését követő 14 napon belül kell benyújtani.