Szijjártó Péter a Fülöp-Szigeteken állt ki a vendégmunkások mellett

2024.06.13. 14:45
Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából Szijjártó Péter Enrique Manalo fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt Manilában.

Szijjártó Péter a csütörtöki fülöp-szigeteki sajtótájékoztatóján bűncselekménynek minősítette az illegális határátlépők munkavállalását azokkal szemben akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni – közölte az MTI.

A tárcavezető Enrique Manalo fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, a két nemzet képviselője pedig egyet értett az illegális migráció tekintetében, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a területére és kikkel akar együtt élni.

„Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, tiszteletben tartva a két ország közötti megállapodásokat. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik”  – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a két nemzet közötti együttműködés a legjobb példa arra, hogy milyen sikerrel járhat, ha a keleti-nyugati együttműködés fejlesztésére kerül a hangsúly. 

A magyar cégek jelentős vízgazdálkodási beruházásokat is végrehajtanak az országban, hogy mindenki ivóvízhez juthasson, továbbá nukleáris együttműködés is lesz a két ország között.

– jegyezte meg.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök áldását adta arra, hogy Magyarország csatlakozzon a Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződéshez, amelynek eljárását Szijjártó Péter folytatja majd le.