Minden magyar feltétel bekerült Ukrajna EU-csatlakozási keretdokumentumába

2024.06.15. 06:33
Szijjártó Péter meghatározta Ukrajna számára a magyar feltételeket, amelyek a csatlakozási folyamat elengedhetetlen részei, ezeket pedig Brüsszelben már a keretdokumentumban is rögzítették.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-bejegyzésben tette közzé a legutóbbi brüsszeli tárgyalásának eredményeit, amely Ukrajna EU-csatlakozási feltételeiről szól – közölte az MTI.

A tárcavezető megjegyezte, hogy minden magyar feltétel bekerült az Ukrajnával folytatott tárgyalások keretdokumentumába, amelyek szerinte elengedhetetlen szempontok az uniós tagállamok számára.

Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek. Néhány tagország hallani sem akart erről a feltételről, mi viszont világossá tettük, hogy ragaszkodunk a kisebbségek azon jogainak helyreállításához, amelyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek

– mondta.

11 pontos magyar javaslat Szijjártó Pétertől

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy január végén Szijjártó Péter 11 pontos javaslatot nyújtott be ukrán kollégáinak Ungváron. A tárcavezető kijelentette, hogy Magyarország kiáll Ukrajna integritása mellett. A találkozón szó volt

  • a kárpátaljai magyarság helyzetéről,
  • az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségről,
  • a határon átnyúló infrastruktúrafejlesztésről és
  • az Orbán–Zelenszkij-találkozóról.

Zsigmond Barna Pál az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-bejegyzésben reagált, amelyben azt írta, hogy a magyaroknak jó hír, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé tenni,

ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdéssé vált.

Az Európai Unió számokban

Az Európai Uniót – az Egyesült Királyság kiválása óta –  jelenleg 27 tagállam képviseli, melynek „legfrissebb” csatlakozója Horvátország volt még 2013-ban.

Ukrajna mellett hét olyan ország van a listán, akik már benyújtottak csatlakozási kérelmet, kettő pedig potenciális jelöltnek számít.