2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Kínai és Fülöp-szigeteki hajók ütköztek össze

2024.06.17. 17:55
A kínai parti őrség közölte, hogy hétfő reggel kínai és Fülöp-szigeteki hajók ütköztek össze a Dél-kínai-tengeren, a vitatott hovatartozású Spratly-szigetek közelében.

A kínai parti őrség szerint hétfőn egy Fülöp-szigeteki ellátóhajó a Second Thomas-zátony közelében lévő vizekre hajózott, amely egy víz alá süllyedt zátony a Spratly-szigeteken – írja az Associated Press.

A Spratly-szigetek egy vitatott hovatartozású szigetcsoport a Dél-kínai-tengeren, főleg arról ismert, hogy több ország is igényt tart a területre. Kína, Tajvan és Vietnám a teljes szigetcsoportot igényli, míg Malajzia és a Fülöp-szigetek egy részét.

A kínai parti őrség szerint a Fülöp-szigeteki hajó figyelmen kívül hagyta Kína többszöri figyelmeztetését, valamint veszélyesen és szakszerűtlenül közelítette meg a kínai hajót, ami ütközéshez vezetett. A Fülöp-szigeteki hadsereg  ugyanakkor megtévesztőnek és félrevezetőnek nevezte a kínai parti őrség jelentését.

A nemzetközi közösség számára most már világosnak kell lennie, hogy Kína cselekedetei a Dél-kínai-tengeren a béke és a stabilitás valódi akadályai

– mondta Gilberto Teodoro Jr. Fülöp-szigeteki védelmi miniszter.

„Az Egyesült Államok elítéli Kína agresszív, veszélyes manővereit a zátony közelében, amelyek sérüléseket okoztak, megrongálták a Fülöp-szigeteki hajókat és akadályozták a Fülöp-szigeteki személyzet élelmiszerrel, vízzel és alapvető felszerelésekkel való ellátására irányuló törvényes tengeri műveleteket a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetében” – írta MaryKay Carlson, az Egyesült Államok manilai nagykövete az X-en.

Az elmúlt hónapokban több incidens is történt a Fülöp-szigetek partjaitól kevesebb mint 370 kilométerre fekvő zátony közelében. Kína egyre határozottabban érvényesíti igényét gyakorlatilag az egész Dél-kínai-tengerre, ami egyre több közvetlen konfliktushoz vezetett a térség más országaival, elsősorban a Fülöp-szigetekkel és Vietnámmal.

Kína új, szombaton hatályba lépett törvénye felhatalmazza a parti őrséget, hogy lefoglalja a Kína felségvizeire illegálisan behatoló külföldi hajókat, és akár 60 napig fogva tartsa a legénységet. A Fülöp-szigetek, Vietnám és Tajvan nem ismeri el a törvényt.