Emberkereskedelem miatt bíróság elé állítják az Egyesült Királyság leggazdagabb családját

2024.06.18. 17:09
A svájci bíróság szerint az Egyesült Királyság leggazdagabb családja börtönnel néz szembe emberkereskedelem és a személyzet kizsákmányolásának vádja miatt. A család vitatja az állításokat.

Az Egyesült Királyság leggazdagabb családjának négy tagja állt bíróság elé Svájcban, mivel a 47 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Hinduja családot kizsákmányolással és emberkereskedelemmel vádolják – írja a BBC.

A család ellen felhozott vádak mind azzal kapcsolatosak, hogy Indiából importáltak szolgákat, hogy azok gondoskodjanak a gyerekeikről és a háztartásukról.

A vádak szerint Prakash és Kamal Hinduja, valamint fiuk, Ajay és felesége, Namrata

elkobozták a személyzet útlevelét, és mindössze 8 dollárt fizettek a 18 órás munkanapokért, valamint alig engedték nekik, hogy elhagyják a házat.

Bár a múlt héten megegyezés született a kizsákmányolásról, a család ellen továbbra is eljárás folyik emberkereskedelem miatt, ami Svájcban súlyos bűncselekménynek számít. 

Ezen a héten a bíróságon Genf egyik legismertebb ügyésze, Yves Bertossa összehasonlította a család állítása szerint a kutyájukra költött évi közel 10 ezer dollárt azzal a napi összeggel, amelyet állítólag a szolgáiknak fizettek.

A Hinduja család ügyvédei nem tagadták a kifejezetten az alacsony bérekre vonatkozó állításokat, de azt mondták, hogy azokat összefüggéseikben kell vizsgálni, megjegyezve, hogy a személyzet szállást és ételt is kapott. 

A hosszú munkaidőre vonatkozó vádat is vitatták, az egyik védőügyvéd azzal érvelt, hogy a Hinduja-gyerekekkel való filmnézés nem tekinthető munkának.

De azok az állítások, hogy a szolgálók útlevelét elkobozták, és hogy engedély nélkül még a házat sem hagyhatták el, súlyosak, mert emberkereskedelemnek minősülhetnek. Yves Bertossa  börtönbüntetés kiszabását, több millió dolláros kártérítést, valamint a jogi költségeket megtérítését is követelte.