Robbanások történtek Csádban, sokan meghaltak

2024.06.19. 15:14
Robbanásokat és tüzet jelentettek a csádi főváros, N'Djamena egyik lőszerraktárából, a kormány szerdai tájékoztatása szerint kilencen meghaltak és 46-an megsérültek. Számos katonának sikerült elhagynia a helyszínt.

Abdelmadjid Abderahim egészségügyi miniszter azt mondta, több sérült állapota súlyos. Mahamat Idriss Déby Itno elnök vizsgálatot jelentette be a robbanások ügyében.

Abderaman Koulamallah külügyminiszter hozzátette, hogy az első vizsgálati eredmények szerint nem történt bűncselekmény. Beszámolt arról is, hogy számos katonának sikerült elhagynia a helyszínt, és a fegyverek, robbanóanyagok egy részét is időben kimenekítették.

Mahamat Assileck Halata területfejlesztési miniszter közölte, hogy a tüzet körülhatárolták, és a helyzetet már „ellenőrzés alatt tartják”. Az MTI beszámolója szerint a robbanások két órán át hallatszottak az egész fővárosban, és helyszíni jelentések szerint még több kilométerre a helyszíntől is beleremegtek a házak.

Magyarország is küld katonákat Csádba

Mint ismert, az idei év elején Magyarország széles körű együttműködési programot indított Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, ezáltal pedig a migráció kiváltó okainak kezelése céljából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világ jelenleg a veszélyek korában él, és a válságok egy jelentős része a súlyosbodó terrorizmushoz kötődik, aminek pedig köze van a tömeges illegális bevándorlási hullámokhoz is. 

Magyarország ezenfelül 200 katonát küld Csádba, a Száhel-övezet stabilitásának fenntartása érdekében. A misszió részleteiről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt az Indexnek pár hete.