Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le Észak-Korea újabb határátlépése után

2024.06.21. 08:57
A szöuli hadsereg közölte, hogy figyelmeztető lövéseket adott le, miután észak-koreai katonák rövid időre átlépték a határukat. Ebben a hónapban ez már a harmadik ilyen jellegű behatolás volt az észak-koreaiak részéről déli szomszédjukhoz.

Csütörtök reggel több észak-koreai katona, akik a demilitarizált zónán belül, a középső frontvonalon dolgoztak, átlépték a katonai demarkációs vonalat, és rövid időre beléptek Dél-Koreába – írja az AFP hírügynökség.

Katonaságunk figyelmeztető lövései után az észak-koreai katonák észak felé vonultak vissza

– jegyezte meg a szöuli vezetés.

Hasonló incidensek történtek június 9-én és kedden is. A szöuli hadsereg szerint mindkét behatolás véletlennek tűnt. Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea az elmúlt hónapokban megerősítette a határt, taktikai utakat épített ki és több aknát helyezett el.

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború hivatalosan fegyverszüneti megállapodással és nem békeszerződéssel ért véget, így a két ország technikailag a mai napig hadban áll egymással. Azóta a dzsucse-eszmét követő Észak-Korea folyamatosan próbál borsot törni a demokratikus berendezkedésű déli szomszédja orra alá. Az elmúlt hetekben csaknem ezer hulladékkal, trágyával és egyéb dolgokkal megtöltött léggömböt küldtek át Dél-Korea területére. A kellemetlen incidenst követően Dél-Korea felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás valamennyi pontját.

Az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolat még tovább romlott, miután Kim Dzsongun észak-koreai vezető a héten vendégül látta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és kölcsönös védelmi megállapodást írtak alá. Válaszul a Dél-Korea egyik legnagyobb fegyverexportőre azt nyilatkozta, hogy át fogja gondolni azt a régóta fennálló politikát, amely megakadályozta, hogy közvetlenül fegyvert szállítsanak Ukrajnának.