Rács mögé dugnák az Egyesült Királyság leggazdagabb családjának négy tagját

11401662
2024.06.22. 18:30
A svájci bíróság döntésének értelmében négy-négy és fél évre kiterjedő börtönbüntetést kapott a Hinduja család négy tagja, akik fellebbeztek az ítélettel szemben.

Ahogy arról a korábbiakban beszámoltunk, jogi lépéseket tettek Svájcban az Egyesült Királyság leggazdagabb családja, a 47 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Hinduja négy tagja ellen, mivel kizsákmányolással és emberkereskedelemmel vádolják őket – miszerint Indiából importáltak szolgákat, hogy gondoskodjanak a gyerekeikről és a háztartásukról. 

Bár a múlt héten megegyezés született a kizsákmányolásról, az olaj-, gáz- és banki érdekeltségű multinacionális csoportot, a Hinduja Groupot birtokló család ellen továbbra is eljárás folyt emberkereskedelem miatt, ami Svájcban súlyos bűncselekménynek számít.

A BBC legújabb értesülése szerint ugyanakkor a svájci bíróság börtönbüntetéssel sújtotta a famíliát. Prakash és Kamal Hinduját, valamint fiukat, Ajayt és feleségét, Namratát kizsákmányolásban és illegális foglalkoztatásban találták bűnösnek, és négytől négy és fél évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki rájuk, viszont az embercsempészés vádja alól felmentették őket. A vádlottakat képviselő ügyvéd, Robert Assael elmondása szerint fellebbezni kívánnak az ítélet ellen. 

Le vagyok döbbenve. A végsőkig fogunk küzdeni

– nyilatkozta.

Többek között azzal vádolják a családot, hogy három indiai állampolgárnak csak nyolc dollárt fizettek a 18 órás munkavégzésért, elkobozták az útlevelüket, illetve ritkán engedték meg nekik, hogy elhagyják a genfi házukat. A perben az ügyészek azt állították, hogy a család többet költött a kutyájára, mint az alkalmazottakra, mire a família jogi képviselete úgy érvelt, bőséges juttatásban részesültek, nem tartották őket elszigetelten, és szabadon hagyhatták el a villát. Assael kijelentette, a dolgozók hálásak voltak amiatt, hogy jobb életkörülményeket teremtettek a számukra. 

Mint kiderült, Prakash és Kamal Hinduja rossz egészségi állapotra hivatkozva nem vettek részt a tárgyalásokon, Ajay és felesége, Namrata igen, de az ítélethirdetésre ők sem mentek el. Bár az ügyészek utóbbiakra azonnali letartóztatást kértek, a bíró ezt megtagadta. Ügyvédjük úgy nyilatkozott, Kamal Hinduja jelenleg egy monacói kórházban tartózkodik, a másik három családtag pedig mellette van. 

(Borítókép: Ajay Hinduja és felesége, Namrata ügyvédjükkel, Robert Assaellel érkezik a bíróság épületébe az indiai milliárdos Hinduja család tagjai elleni per folytatásának napjára Genfben, Svájcban 2024. június 10-én. Fotó: Salvatore Di Nolfi / EPA / MTI)