Jachtról indított tűzijáték égette fel egy görög sziget egyetlen fenyőerdejét

2024.06.23. 07:14
Tűzijátékoztak egy jachton, aminek következtében kigyulladt Ídra szigetének egyetlen fenyőerdeje. A tűzoltók csak nagy nehézségek árán tudták megfékezni a tüzet, ugyanis a tengerparti erdőhöz nem vezet szárazföldi út.

Tizenhárom embert őrizetbe vettek egy, a görögországi Ídra szigetén keletkezett erdőtűz miatt, amelyet a hatóságok szerint egy jachtról indított tűzijáték okozott.

A BBC azt írja, hogy a pénteki tűzvész az Athéntól délre fekvő, híres turistasziget egyetlen fenyőerdőjét égette fel. 

A tüzet mostanra csak nagy nehézségek árán sikerült a hatóságoknak valamelyest megfékezniük. Mivel a tengerpartra nem vezet szárazföldi út, a tűzoltóknak a tengeren keresztül kellett megközelíteniük a helyszínt, miközben helikopterek a levegőből vizet dobtak le.

A görög tűzoltóság szombaton közleményében azt írta, hogy

mind a 13 őrizetbe vett személy görög állampolgár, akiknek vasárnap kell megjelenniük az ügyészségen. 

A tűz keletkezésének oka felháborodást váltott ki Görögországban, mert az országban már több erdőtűzzel is küzdenek a nagy hőség miatt. 

Fel vagyunk háborodva, hogy egyesek ilyen felelőtlenül tűzijátékot lőnek egy fenyőerdőre

mondta Giorgosz Koukoudakisz, Ídra polgármestere az ERT görög televíziónak.

Gyakoriak a nyári erdőtüzek

Görögországban kedd óta fokozott riadókészültség van érvényben az erdőtüzek miatt, és a hatóságok nehéz nyárra készülnek, mivel a szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet továbbra is fennáll. Pénteken egy 55 éves önkéntes tűzoltó belehalt sérüléseibe, amelyeket a Peloponnészosz-félszigeten, a déli Ilia régióban keletkezett tűzvész megfékezése közben szerzett.

Görögországban gyakoriak a nyári erdőtüzek, a szélsőséges időjárási események, köztük a kánikula gyakoribbá és intenzívebbé válásával, amely a tudósok szerint az éghajlatváltozásnak köszönhető. 

Az országban azonban meggyűlik a hatóságok baja a gyújtogatókkal is – tavaly augusztusban legalább 79 embert tartóztattak le a halálos erdőtüzek miatt.

Az év elején Görögország szigorította a gyújtogatókra vonatkozó törvényeket, amelyek értelmében az elkövetők akár 20 év börtönbüntetést és 200 ezer eurós bírságot is kaphatnak.