A fejükre hulló űrrakéta darabjai elől kellett menekülniük egy kínai falu lakóinak

2024.06.23. 16:55
Egy Long March (Hosszú Menetelés) 2C típusú űrrakéta darabjai elől menekültek fejvesztve egy kínai falu lakói, akikre sárgás-barna mérgező füstöt okádva hullottak rá az eszköz egyik gyorsítórakétája.

A kínai űrprogram Long March (Hosszú Menetelés) 2C névre hallgató rakétája, hatalmas darabokban és mérgező füstöt okádva zuhant egy kínai falura.

Mivel a kínai űripar nem tartotta olyan fontosnak a lakosság szempontjait a starthelyek kijelölésével – a rakéták röppályája gyakran falvak fölött vezet– , ezért Kínában gyakori, hogy a rakétafellövésekkor a földre visszahulló gyorsítórakéták lakott területekre zuhannak. 

Szombaton egy Long March 2C rakétát lőttek föl a hszicsangi űrközpontból, ami egy Space Variable Objects Monitor (SVOM) nevű röntgencsillagászati űrtávcsövet állított pályára. A kilövés alább meg is tekinthető. 

Az eszköz első gyorsítórakétája azonban a start után visszahullott a földre, és a közösségi médiában megjelent videók és fotók tanúsága szerint lakott területre zuhant – írja az rtl.hu. Erről szintén készült egy videó: 

A Long March 2C-t működtető anyagok ráadásul mérgezőek és rákkeltőek és fellövések után bőven marad a visszahulló gyorsítófokozatban az üzemanyagokból, veszélyt jelentve az élővilágra – tette hozzá a csatorna.