18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Merénylet Oroszországban: egy papot és több rendőrt is meggyilkoltak

2024.06.23. 21:05
Egy ortodox templomot, egy zsinagógát, valamint egy közlekedési rendőrposztot ért támadás a dél-oroszországi Dagesztáni Köztársaságban. Az ismeretlen támadók automata lőfegyverekkel nyitottak tüzet az épületekre, majd elmenekültek a helyszínről. A merényletnek több halottja és sebesültje van.

Hat rendfenntartó tiszt és egy pap is meghalt, miután fegyveresek összehangolt támadást hajtottak végre az oroszországi Dagesztánban – írja a CNN.

A lap szerint Derbent városában egy templom és egy zsinagóga ellen indítottak támadást, míg a Dagesztáni Köztársaság fővárosában, Mahacskalában egy közlekedési rendőrposztnál kezdtek vérengzésbe.

A regionális hatóságok szerint 12 rendvédelmi tiszt sebesült meg, bár nem világos, hogy melyik városban.

A RIA Novosztyira hivatkozva arról írnak, hogy a támadásokat követően két fegyverest sikerült likvidálni.

Samil Hadulajev, az emberi jogok betartását felügyelő regionális közfelügyeleti bizottság vezetője szerint egy pap halt meg a derbenti templom elleni támadásban.

Értesüléseim szerint Nyikolaj atyát a derbenti templomban ölték meg, elvágták a torkát. 66 éves volt, és nagyon beteg

– mondta Hadulajev.

Elmondása szerint a templom biztonsági őrét is lelőtték, aki csupán egy pisztollyal volt felfegyverezve. Úgy tudja, hogy a többi pap bezárkózott a templomba, és onnan várták a segítséget.

Eközben a zsinagóga is lángokban áll, az épület egyik emeleti ablakából még most is sűrű füst gomolyog.

A derbenti merényletekkel nagyjából egy időben végrehajtott összehangolt támadásban a mintegy 120 kilométerre lévő Mahacskalában egy közlekedési rendőrposzt került tűz alá. A belügyminisztérium szerint legalább egy rendőr megsérült az itteni támadásban.

A Dagesztáni Köztársaság vezetője, Szergej Melikov azóta bejegyzést tett közzé a Telegramon, amelyben azt írja, hogy „ismeretlen személyek kísérletet tettek a társadalmi helyzet destabilizálására. A dagesztáni rendőrök útjukat állták. Az előzetes információk szerint áldozatok is vannak köztük”.

Melikov szerint a támadók személyazonosságának megállapítása folyamatban van, felállítottak egy hadműveleti parancsnokságot, és folyamatban van az elfogásukra irányított műveleti terv. A lakosságot a nyugalom megőrzésére szólította fel. „A pánik és a félelem az, amire számítottak... ezt nem fogják megkapni Dagesztántól” – mondta Melikov.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrorizmus címén indított büntetőeljárást.