Csaknem kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást

2024.06.25. 20:01
Csaknem kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás keretében.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden az MTI-vel közölte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást idén márciusban.

A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt.

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeik megvalósítására. A pályázat keretösszege 2 milliárd forint volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum 2 millió forint – ismertette az államtitkár.

A támogatható célok között szerepelt az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportprogramok segítése.

Csaknem 2000 nyertes pályázat

A felhívásra 2161 pályázat érkezett, ezek közül 1922 nyert el támogatást. A nyertes pályázatok közül Erdélyből 1028, a Felvidékről 453, a Vajdaságból 218, Kárpátaljáról 164, Horvátországból 41, Szlovéniából 18 érkezett.

A támogatást elnyert projektek között szerepel például

  • a Kolozsvári Magyar Diákszövetség programjainak megvalósítása,
  • a 14. Brassói Magyar Napok szervezésének támogatása,
  • a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabuszprogramja,
  • az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működésének támogatása,
  • a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása,
  • a kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület eszközbeszerzésének támogatása
  • és számos más projekt.

Potápi Árpád János kiemelte: a pályázattal támogatott mintegy 2000 cél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sport területéig.

A külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek segítésén keresztül a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad – áll a közleményben.