2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Giorgia Meloni szerint hiba a törékeny többségre bízni Európát

2024.06.26. 19:30
Jelentős hibának nevezte Európa számára egy törékeny politikai többség felállítását, amelynek nehézségei lesznek és nem képes szembeszállni a kihívásokkal, Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Tanács ülését megelőző parlamenti felszólalásában kedden Rómában.

„Ha jó szolgálatot akarunk tenni Európának, bizonyítanunk kell, hogy tanultunk a múlt tévedéseiből, és teljes mértékben tiszteletben tartjuk az európai polgárok szavazatát” − utalt az európai parlamenti (EP-) választások eredményeire Giorgia Meloni.

Úgy vélte, az európaiak „gyakorlatiasabb és kevésbé ideologizált Európát” kérnek.

Nem látom az akaratot, amely figyelembe kívánja venni a polgároknak az urnáknál kifejtett véleményét, sem az eljárási módozatokat, sem a tartalmat tekintve

− hangoztatta.

Ezzel szemben – tette hozzá – Európa jelentős hibát követ el, ha „teljesen más logikát kényszerít ki egy olyan többséggel, amelyik törékeny, nehézségekkel találja majd szemben magát, és amelyik, úgy tűnik, nincs tudatában a vele szemben álló kihívásoknak (…), vagy tisztában van velük, de más érdekeket részesít előnyben” − írta meg az MTI. 

Giorgia Meloni a római parlament alsóházában tartott felszólalásában – Orbán Viktor miniszterelnök hétfői római nyilatkozatát idézve – azt hangoztatta, hogy az európai intézményeket az eredeti elképzelés szerint nem többség és ellenzék ellentétére építették fel, hanem semleges logikával. Hasonlóképpen a csúcsvezetői tisztségek kijelölése sem követheti a többség-ellenzék felosztást.

Szürreálisnak nevezte az uniós tagországok állam- és kormányfőinek az EP-választások utáni legelső ülését, ahol „egyesek csúcsvezetői jelöltnévsorral jelentek meg, egyes pártok megállapodása alapján, és még csak úgy sem tettek, mintha egyeztetni akarnának a polgároktól érkező választási eredmények alapján”.