2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Jelentősen megnőtt az antiszemita támadások száma Németországban

2024.06.27. 14:57
Egy új jelentés azt állapította meg, hogy 2022-höz képest 2023-ban sokat nőtt az antiszemita incidensek száma Németországban, főleg október 7-e, a Hamász Izrael elleni terrortámadása után. Az antiszemita támadások mellett a muszlimellenes támadások száma is rendkívül nőtt.

Egy megfigyelő szervezet, a RIAS szerint Németországban tavaly jelentősen megemelkedett a rögzített antiszemita incidensek száma, különösen a Hamász október 7-i terrortámadása után – számol be róla a Politico.

Az ilyen jellegű németországi incidenseket 2017 óta monitorozó szervezet szerint

2023-ban több mint 80 százalékkal nőtt az antiszemita incidenek száma.

Összesen 4 782 ilyet regisztráltak, ami az eddigi legtöbb egy évben. Ráadásul az incidensek több mint fele október 7-e, a Hamász Izrael ellen végrehajtott terrortámadása után történt.

Az incidensek között hét olyan eset is volt, amit „szélsőséges erőszakként” definiált a RIAS, azaz olyan támadások voltak, ami akár az élet kioltására is alkalmasak lehettek volna – a lap példaként egy berlini zsinagóga elleni támadást említ, amikor egy elkövető Molotov-koktélokat dobott az épületre.

A RIAS egyébként 121 támadást, 329 anyagi kárt és 183 fenyegetést rögzített tavaly.

Október 7-e óta az antiszemitizmus példátlan módon vált láthatóvá Németországban a szociális szféra minden területén. Az itt élő zsidók évek óta átélt élményei rendkívül felerősödtek, és mindenütt jelenlévő, mindennap észrevehető teherré váltak

– áll a jelentés egy pontján, ami azt is megállapítja, hogy a terrortámadás után az incidensek 70 százaléka Izraellel szembeni volt. 

A lap egyébként megjegyzi, hogy a RIAS az Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség által megfogalmazott definícióját használja az antiszemitizmusra, ami kritikusai szerint túl tágan értelmezi azt, és gyakran antiszemitának titulálják az Izraellel szembeni jogos bírálatokat vagy kritikát is.

A Politico emellett emlékeztet arra is, hogy a muszlimellenes incidenseket számontartó CLAIM szerint tavaly 1926 muszlimellenes incidens volt Németországban, ami több mint százszázalékos növekedés 2022-hez képest. Az incidensek közül 90 vallási intézmények, azaz mecsetek vagy temetők elleni támadás volt.