2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Szijjártó Péter keményen reagált Antony Blinken kritikájára

2024.06.27. 10:53
Szijjártó Péter közösségi oldalán reagált Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének Magyarországgal szembeni kritikájára. A magyar külügyminiszter szerint nonszensz vád hangzott el.

Szijjártó Péter közösségi oldalán reagált Antony Blinken vallásszabadság kapcsán megfogalmazott kritikájára. Az amerikai külügyminiszter szerint a magyar tisztségviselők antiszemita retorikát használnak.

Különösen nonszensz ez a vád egy olyan ország külügyminiszterétől, ahol az elmúlt időszakban kirívóan megemelkedett a zsidó emberekkel szembeni félelemkeltő támadások száma, és ahol az egyetemeken antiszemita lázadásokra került sor

– fogalmazott a tárcavezető. 

Hozzátette, hogy mindeközben Izrael futballválogatottja és klubcsapatai a következő szezonban újra Magyarországon játsszák mérkőzéseiket, mert nálunk biztonságban érzik magukat.

Ahogy az Index beszámolt róla, április végén palesztinpárti, Izrael-ellenes aktivisták tüntettek az egyetemeken az Egyesült Államokban. Először New Yorkban, a Columbia Egyetemen kezdtek tiltakozást, amely az ország több száz intézményére terjedt át. A megmozdulásokon több helyen antiszemita megnyilvánulások voltak, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltették, és azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.

Az egyetemek vezetéséhez intézett követelések között mindenütt szerepelt a kapcsolatok megszakítása Izraellel, illetve izraeli hátterű vállalkozásokkal. A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, valamint Los Angelesben a múlt héten Izrael-párti ellentüntetőkkel is. Az elmúlt három hétben meghaladta a 2500-at az őrizetbe vett tüntetők száma, akiknek egy része egyetemi hallgató, egy részük kívülről érkezett aktivista volt.