2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

A nőgyilkosságok ellen tiltakoztak, vörös festékkel öntötték le a híres római Spanyol lépcsőt

2024.06.27. 11:13
Vörös festékkel öntötték le szerdán a nőgyilkosságok ellen tiltakozó nőjogi aktivisták a híres római Spanyol lépcsőt az erőszak női áldozatai vérének jelképéül.

A Bruciamo Tutto (Égessünk el mindent) elnevezésű mozgalom tagjai több kanna vörös festéket öntöttek a Spanyol lépcsőre, és a festékbe mártott tenyerüket is odanyomták.

Ez valamennyi meggyilkolt ember vérét jelképezi

– nyilatkozta a tiltakozás egyik résztvevője, mielőtt a rendőrök elhurcolták, hozzátette: „sosem fogjuk ezt elfogadni, ezt most kell megállítani”. Az aktivista azt is elmondta, a folyadék olyan festék, amely nem okoz tartós károkat az olasz főváros nevezetességében.

Tavaly mintegy 120 nőt öltek meg Olaszországban az ISTAT statisztikai hivatal adatai szerint, idén az év eleje óta pedig legalább negyvenet. A statisztikák szerint az emberölések több mint felét az áldozatok partnerei vagy egykori partnerei követik el, mintegy 20 százalékát pedig más hozzátartozók.

A Bruciamo Tutto polgári engedetlenségi szervezet tavaly novemberben alakult, miután a 22 éves Giulia Cecchettin diáklányt a volt barátja brutálisan meggyilkolta. „Azért kezdtük ezt az akciót, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét: a problémát már egyáltalán nem lehet a szőnyeg alá söpörni” – írta a szervezet, amit az MTI összegzett.