2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 0
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Tálas Péter szerint a NATO legnagyobb kihívása az, hogy fenn tudja-e tartani Ukrajna támogatását

2024.06.28. 07:40
Igencsak eredményesnek mondható Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök főtitkári kampánya – mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádiónak. A szakértő arról is beszélt, hogy a NATO legnagyobb kihívása most az, hogy fenn tudja-e tartani Ukrajna támogatását.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádiónak beszélt Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök NATO-főtitkárrá való kinevezéséről, aki október 1-től tölti be tisztségét a védelmi szövetségben, miután Jens Stoltenberg tíz év után távozik a posztról.

Az egyetemi docens továbbá azt is elmondta, hogy

  • az időközben visszalépett román jelöltnek, Klaus Iohannis volt köztársasági elnöknek a voksok kisebbségét sem sikerült maga mellett tudnia, így alakulhatott ki a konszenzus Mark Rutte mellett.
  • A szakértő szerint a leköszönő holland miniszterelnök „példamutató elkötelezettséget” mutat Ukrajna támogatásában Oroszország ellen, és határozottan felszólalt Donald Trump egyes, a NATO jövőjével kapcsolatban elbizonytalanító hatású kijelentései miatt is.
  • Tálas Péter úgy véli, hogy a NATO legnagyobb kihívása most az, hogy a fejlett világ fenn tudja-e tartani Ukrajna támogatását, be tudja-e építeni a politikájába.
  • A szakértő úgy fogalmazott: „Az orosz fenyegetést én bizonyos értelemben második számúnak tekintem. Abszolút egyetértek a magyar vezetéssel abban, hogy Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t, mert tudja, hogy a NATO az erősebb.”

Új főtitkár a szövetség élén

Mint megírtuk, a NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.

A témáról kiadott hivatalos brüsszeli közlemény szerint a politikus október 1-től tölti be főtitkári tisztségét, amikor Jens Stoltenberg mandátuma a szövetség élén eltöltött tíz év után lejár. Kinevezését a tagállamok vezetői is megerősítik a július 9. és 11. közötti NATO-csúcstalálkozón Washingtonban.

A holland politikust, aki 14 éve vezeti az EU ötödik legnagyobb gazdaságát, széles körben hatékony konszenzusépítőnek tartják. Ugyanakkor határozottan kiállt Ukrajna mellett is, többek között a közelmúltban erőfeszítéseket tett az ukrán pilóták F–16-os vadászgépekre való kiképzésére. Miután tavaly bejelentette, hogy érdeklődik a poszt iránt, Mark Rutte már a korai szakaszban elnyerte a szövetség kulcsfontosságú tagjainak, köztük az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Németországnak a támogatását.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.