2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Szúnyogok terjesztik az újabb kórt Európában, de itt a megoldás

2024.06.28. 17:16
Az Európai Bizottság engedélyezte a Ixchiq nevű oltóanyagot a 18 év felettiek számára, mivel a régióban is egyre több chikungunya-lázesetet jelentettek. A fertőzést főként Ázsiából vagy Afrikából hurcolják be, de az ezt terjesztő szúnyogok is megjelentek kontinensünkön az éghajlatváltozás következtében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május végén javasolta az oltóanyag uniós használatára vonatkozó engedély megadását, indoklása szerint ugyanis a három befejezett, 3610 résztvevővel és 6 hónapos utánkövetéssel végzett klinikai vizsgálat összesített adatai szerint a vakcina alkalmas a chikungunya elleni védekezésre.

A chikungunya, más néven chikungunya-láz vírusos betegség, amelyet az azonos nevű vírus (CHIKV) okoz. A vírust fertőzött szúnyogok, elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti – írja az MTI. A CHIKV-fertőzés elsősorban a trópusokon és a szubtrópusokon élőket érinti.

Az EU-ban feljegyzett esetek többsége olyan utazókat érintett, akik Európán kívül fertőződtek meg. A fertőzött szúnyogok éghajlatváltozás miatti elterjedése azonban a chikungunya megjelenéséhez vezethet a világnak a vírustól eddig megkímélt régióiban is.

A magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal járó chikungunya-láz Európában először 2007-ben, az olaszországi Emilia-Romagna tartományban jelent meg, akkor több mint 250 embert megbetegítve. 

A betegség később Franciaországban is felbukkant, 2017-ben pedig mindkét országban nagy számban regisztráltak megbetegedést olyan embereknél, akik korábban nem utaztak a fertőzés szempontjából kockázatosnak tartott területekre, például Ázsiába vagy Afrikába.

Öt évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséget olyan izlandiaknál, akik nem jártak Európán kívül, kiderült, hogy Spanyolországban fertőződtek meg.

A chikungunya-láz emberről emberre nem terjed, csakis szúnyog terjesztheti, korábban nem volt ellene engedélyezett oltóanyag az Európai Unióban.

Az Ixchiq forgalomba hozatalának európai uniós kérelmezője a Valneva Austria GmbH osztrák vakcinagyártó vállalat. Az EMA javaslata szerint az oltóanyagot egyszeri adagban kell beadni a 18 évesnél idősebbek számára.