2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 0
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Hatalmas második világháborús bombát találtak a Tesla európai gyára mellett

2024.06.28. 06:21
Egy 250 kilós második világháborús robbanószerkezetet találtak a Tesla Berlin közelében található gyára mellett. Mivel a szerkezet nem szállítható, az erdős területen tilalmi zónát hoztak létre, a bomba felrobbantására szombaton kerül sor.

Bombát találtak a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó grünheidei gyára mellett Berlin közelében. A 250 kilogrammos második világháborús robbanószerkezetet szombaton fogják felrobbantani, addig pedig tilalmi zónát hoztak létre a környéken – írja a Bild.

Az angol gyártmányú bombát szerdán észlelte a robbanóanyag-ártalmatlanító szolgálat – mondta Nico Bauermeister, a grünheidei önkormányzat közrendvédelmi hivatalának vezetője.

Elmondása szerint nem szállítható, ezért mindenképp fel kell robbantani. A robbanószerkezetre az erdőben bukkantak rá, ahol a gyár bővítését tervezik.

Nem érinti a gyár szélén lévő tiltakozó tábort, ahol a radikális Tesla-ellenfelek február vége óta tüntetnek a Tesla telephelyének bővítése ellen

– mondta Nico Bauermeister, hozzátéve, hogy azért a tiltott terület közvetlen közelében van.

Michael Stübgen (CDU) brandenburgi belügyminiszter már áprilisban figyelmeztetett arra, hogy nagy a veszélye annak, hogy az erdő területe régi bombákkal lehet fertőzve. A kérdés vitához vezetett a Környezetvédelmi Minisztériummal is. A belügyminiszter felszólította Axel Vogel (Zöldek) környezetvédelmi minisztert, hogy tisztázza a robbanóanyag veszélyét.

A terület az állami erdészeti társaság tulajdonában van. A Tesla egyetlen európai gyára, amely körülbelül két éve nyílt meg, nincs messze az erdőtől.