2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Ukrán miniszterelnök-helyettes: Nem egyszerű, de tárgyalunk Orbán Viktorékkal

2024.06.29. 19:21
Olha Sztefanyisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettesette Orbán Viktor „sajátos” kormánya és a Kijev közötti kapcsolatok sikeréről beszélt szombaton egy tévéadásban. A politikus Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a magyar miniszterelnök legutóbbi találkozását is szóba hozta.

Olha Sztefanyisina ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Kijevnek sikeresek a Magyarországgal való kapcsolatai annak ellenére, hogy Orbán Viktor kormánya – szavai szerint – „egy nagyon sajátos csoport”. Az ukrán politikus ezt a Mi Ukrajina tévécsatornának mondta szombaton – számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán portál.

Sztefanyisina arról a 11 követelésről is említést tett, amelyet a magyar kormány a nemzeti kisebbségek politikájával kapcsolatban fogalmazott meg Kijev felé. Állítása szerint Magyarország biztosította arról, hogy „nem sérti meg Ukrajna területi integritását”, és ez „egyáltalán nem képezi vita tárgyát”. 

Sztefanyisina ugyanakkor az adásban megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya „egy nagyon sajátos csoport, amelynek sajátos megközelítései vannak a tárgyalásokhoz”, de még velük is sikereket értek el.

Van párbeszéd, nem egyszerű, vannak sajátosságok, de mi hozzájárulunk az európai jövőnkhöz... Kétoldalú kapcsolatokat építünk, és sikereket látunk

– fogalmazott az ukrán miniszterelnök-helyettes. 

Mi az a 11 követelés? 

Az említett 11 követelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyújtotta át az ukrán vezetésnek még januárban. A Jevropejszka Pravda szerint „a magyar kormány csak abban az esetben volt hajlandó támogatni Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, ha az ország eleget tesz a dokumentumban foglaltaknak”.  

A követelések között szerepel többek között, hogy törvényi szinten biztosítsák, hogy az iskolaigazgatóknak ne legyen kizárólagos joguk megváltoztatni azt a döntést, miszerint bizonyos tantárgyakat ukránul vagy magyarul tanítanak (kivéve az „ukrán nyelv”, „ukrán irodalom” és „Ukrajna történelme” tantárgyakat, amelyeket a vonatkozó törvények értelmében ukránul kell tanítani).

A magyar kormány továbbá azt kérte, hogy biztosítsák a magyar nyelv használatát a teljes oktatási folyamatban, rendezvényeken, találkozókon, foglalkozásokon, valamint az intézmények arculatának kialakításához, és törvényhozási szinten állítsák vissza a „nemzetiségi kisebbségi iskola” státuszát magyar nyelvű oktatással.

Orbán–Zelenszkij-találkozó

Sztefanyisina az adásban szóba hozta Zelenszkij és Orbán legutóbbi találkozását is. „Alig fél év telt el azóta, hogy az ukrán elnök megpróbált találkozót szervezni Orbánnal Argentínában, amit a magyar miniszterelnök nem akart, egészen két nappal ezelőttig. Az EU-csúcson Orbán alkalmat keresett arra, hogy fontos kérdésekről beszéljen Zelenszkijjel” – mondta.

Amint arról az Index is beszámolt, az Európai Unió csúcstalálkozóján találkozott egymással Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban. A közösségi médiában fellelhető videófelvételek szerint a magyar kormányfő volt az, aki a beszélgetést kezdeményezte. Mivel a találkozást egyik fél sem kommentálta, nem tudni, hogy miről beszélhettek egymással.

Az EU-csúcs egyébként rendkívül gyorsan ért véget, mindössze tíz órán át tartott. A tagállamok állam- és kormányfői többek között megállapodtak arról, kiket szeretnének látni az Európai Unió élén az elkövetkezendő öt évben, és hogy ők milyen prioritások szerint dolgozzanak. Ursula von der Leyen újrázását egyedüliként csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem támogatta. Összefoglalónkat itt találja.