2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 0
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Bóka János: A magyar elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése

2024.06.30. 15:12
Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt a soros elnökség terveiről, a munkacsoportokról, a programokról és a célkitűzésekről.

Bóka János, az európai ügyekért felelős minisztere szerint a magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése – mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A beszélgetésben szó volt többek között arról, hogy:

  • szeretnék, ha a magyar elnökség ideje alatt az Európai Tanács keretei között létrejönne egy új európai versenyképességi paktum, amely egyrészt a politikai figyelem középpontjába helyezi a témát, másrészt minden szakpolitikára kiterjedően azonosít olyan területeket, ahol ezt megerősítő döntéseket hozhatnak.
  • Szeretnének valódi európai tőkepiaci uniót teremteni, az infrastrukturális, energetikai összeköttetéseket megerősíteni és olyan európai iparpolitikát kialakítani, amely a nagy európai célkitűzéseket, például a zöld átmenetet nem az európai iparral szemben, hanem azzal együttműködve akarja megvalósítani.
  • „A magyar elnökségi prioritások az európai választói akaratot tükrözik, hiszen az európai parlamenti választások egyértelmű politikai üzenete, hogy Európában változásra van szükség” – jelentette ki Bóka János.
  • A miniszter úgy látja, hogy a magyar elnökségi prioritások azokra a területekre koncentrálnak, ahol megítélésük szerint a változás iránti igény a legerősebb, ide tartozik az európai versenyképesség megerősítése, ami az európai jólét, a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés alapjait erősíti meg.
  • „Igen sajátos időszak lesz a következő fél év az EU történetében, mert a magyar uniós elnökségnek az éppen felálló Európai Parlamenttel és az új biztosok megválasztásával még átmeneti időszakban lévő Európai Bizottsággal kell majd együtt dolgoznia” – véli.
  • A miniszter szerint az elnökség egyik központi célkitűzése lesz, hogy ebben az időszakban is biztosítsa az európai intézmények működőképességét, és azt, hogy az EU képes legyen reagálni a világ eseményeire.
  • Hétfőn a magyar miniszterelnök jelképesen átveszi a stafétabotot a belga miniszterelnöktől és találkozik az Európai Tanács elnökével is.
  • Mintegy 1500 munkacsoporti ülést terveznek, idehaza a soros elnökség mintegy 230 eseményt fog megrendezni. Ezek között lesz 16 informális tanácsülés. Az Európai Tanács informális tanácsülését és az európai politikai közösség csúcstalálkozóját novemberben Budapesten tartják.
  • „Politikai értelemben a magyar elnökség akkor lesz sikeres, ha az a tanács intézményrendszerének működtetésében az intézményi átmenet levezénylésén túl arra is képes lesz, hogy felmutassa azokat a változási lehetőségeket, amelyeket az EP-választás eredményeinek ismeretében az európai polgárok elvárnak” – fogalmazott a miniszter.

Hétfőn kezdődik a soros elnökség

Ahogy arról korábban beszámoltunk2024 júliusától Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. A diplomáciai csúcsüzem, az aktív és a kontinens kiemelten fontos kérdéseire fókuszáló magyar elnökség munkája jelentős számú nemzetközi delegáció mozgását teszi szükségessé.

Annak érdekében, hogy ez ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet módosításával lehetővé válik,

HOGY A DELEGÁCIÓK KIJELÖLT JÁRMŰVEI AZ AUTÓBUSZ- ÉS TROLIBUSZFORGALOM, AZAZ A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ZAVARÁSA NÉLKÜL AZ AUTÓBUSZ-FORGALMI SÁVOKBAN KÖZLEKEDJENEK.

A Magyar Közlöny 2024. június 28-i számában megjelent jogszabály-módosítással a kormány lehetővé teszi, hogy más kiemelten fontos és külön e célból megjelölt esemény lebonyolítása során is lehetővé váljon a kijelölt járművek forgalmának elvezetése a buszsávon keresztül, elkerülve így a fővárosi forgalom további növelését. Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is az autóbuszoké és a trolibuszoké, a közösségi közlekedésnek itt elsőbbsége van – teszik hozzá.