2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Törökország 1

Új pátriárkát választott a bolgár ortodox egyház

2024.06.30. 19:07
Új pátriárkát választott vasárnap a bolgár ortodox egyház Daniil (Nyikolov) vidini metropolita személyében.

Az 52 éves pap a Szófiában tartott országos zsinat 138 résztvevőjétől 69 támogató szavazatot kapott a második – döntő – szavazati fordulóban, míg az egyetlen ellenjelöltre, a vracai Grigorij (Cvetkov) metropolitára 66-an voksoltak – értesült a Kathpress katolikus hírügynökség. Három szavazatot érvénytelennek minősítettek. Daniil egyben a főváros, Szófia metropolitájának tisztségét is megkapja.

Grigorij a március 13-án elhunyt I. Neofit pátriárka halála után vette át ideiglenes jelleggel (Locum tenens) a bolgár ortodox egyház vezetését. Harmadikként Gavriil (Dinyev) lovecsi metropolita is jelöltette magát, de nem jutott tovább a második fordulóba.

Daniilt a KNA katolikus hírügynökség közlése szerint a szófiai Alekszandr Nyevszkij-katedrálisban iktatják be I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, valamint a vatikáni ökumenikus hatóságot vezető Kurt Koch bíboros jelenlétében.

Bulgária mintegy 6,5 milliós lakosságának kétharmada ortodox keresztény, a katolikusok száma több tízezerre tehető, míg a muszlimok a népesség tíz százalékát teszik ki – írta az MTI.