2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

A kormány olyan dolgot védene meg egy delegációval, amivel Magyarország nem rendelkezik

2024.06.30. 07:43
A kormány hivatalosan is delegációt küldhet az ENSZ égisze alatt működő, a nemzeti joghatóságon kívül eső területek tengeri biológiai sokféleségének megőrzéséről és fenntartható hasznosításáról szóló ülésekre. Az üléseken részt vevő magyar küldöttségről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter dönthet.

Orbán Viktor aláírásával jegyezte azt a határozatot, hogy a kormány delegációja vegyen részt a nemzeti joghatóságon kívül eső területek tengeri biológiai sokféleségének megőrzéséről és fenntartható hasznosításáról szóló, az Egyesült Nemzetek Szervezete Tengerjogi Egyezménye keretében létrejött megállapodás (BBNJ) Előkészítő Bizottságának (PrepCom) ülésein.

Orbán Viktor miniszterelnök egyúttal felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert – az agrárpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben –, hogy az üléseken részt vevő magyar küldöttség tagjait esetenként kijelölje.

Fontos területekkel foglalkoznak

Az ENSZ tengerjogi egyezménye szerinti, a nemzeti joghatóságon kívül eső területek tengeri biológiai sokféleségének megőrzéséről és fenntartható használatáról szóló megállapodást (BBNJ-megállapodás) 2023. június 19-én fogadta el az ENSZ égisze alatt összehívott, a nemzeti joghatóságon kívül eső területek tengeri biológiai sokféleségéről szóló kormányközi konferencia.

Négy területtel foglalkoznak:

  1. a tengeri genetikai erőforrások megosztásával,
  2. védett tengeri területekkel,
  3. környezeti hatásvizsgálatokkal, valamint
  4. tengeri technológiával.

A megállapodáshoz 2023 és 2025 szeptembere között lehet csatlakozni. Ahogy azt korábban megírtuk, a Föld felszínét 70 százalékban óceánok és tengerek borítják, átlagos mélységük 3700 méter. A világűr és a tengerfenék kutatása kiegészíti és ideális esetben táplálja is egymást.