2024. július 2. 18:00 ÉLŐ
Románia 0
Hollandia 1
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Hatalmas robbanás vetett véget a kínai rakétatesztnek

2024.06.30. 15:50
A Space Pioneer kínai vállalat vasárnap közölte, a Tianlong–3 rakéta hajtóműveinek tesztje meghiúsult Henan tartományban. A felvételek tanúsága szerint a teszt hatalmas robbanással ért véget. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Space Pioneer kínai magán-repülőgépgyártó által kifejlesztett Tianlong–3 kétfokozatú hordozórakéta a hajtóművének tesztelése során felrobbant Gongji városában – közölte a vállalat vasárnap. 

A China Daily portál szerint vasárnap délután a hajtóművek a terveknek megfelelően beindultak, tolóerejük elérte a 820 tonnát. Egy szerkezeti hiba miatt azonban a rakéta felrobbant. Ezt követően mintegy 1,5 kilométerre egy hegyvidéki területen landolt, majd darabokra tört.

A városközponttól távol eső terület összes lakosát evakuálták a teszt előtt. Az első vizsgálatok szerint nincsenek áldozatok – közölte a vállalat.

A Space Pioneer a tesztet nagy kihívásnak nevezte korábban, a hajtóművek tolóerejét a korábbi tesztekhez képest megduplázták. A vállalat hozzátette, hogy kivizsgálja a meghibásodás okait. Az alábbi videó-összeállításban látható a robbanás: