2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Robert Fico maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett

2024.06.30. 14:50
Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett. A miniszterelnök egészsége továbbra is kiszámíthatatlan.

Robert Fico szlovák miniszterelnöknek maradandó mozgásszervi károsodása lett az ellene elkövetett merénylet következtében – közölte Robert Kalinák, Szlovákia védelmi minisztere és miniszterelnök-helyettese a Dennín N szlovák lap szerint. 

A védelmi miniszter arra is utalt, hogy a miniszterelnöknek hasüregi problémái is vannak. „A hasi lőtt seb után a szervek már nem úgy működnek, mint 17 vagy 30 éves korban. Fico egészsége még mindig nagyon kiszámíthatatlan” – tette hozzá. 

Fico a május 15-i merénylet után otthonában lábadozik tovább. Egy nemrégiben készült videóban azt mondta, hogy június végén, július elején szeretne visszatérni a munkába. Kalinák szerint a miniszterelnök már részt vett a múlt heti brüsszeli EU-csúcs előkészületeiben, ahol Szlovákiát Pellegrini köztársasági elnök képviselte. 

Robert Kalinák a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico.

Nem egyszerű sérülések

Néhány napja írtunk arról, hogy még zajlik a szlovák kormányfő rehabilitációja. Kalinák akkor azt mondta, „bizonyos tekintetben kielégítőek az eredmények, azonban egyes dolgok komplikáltabbak. Nem egyszerű sérülésekről beszélünk, eltart, amíg ismét 100 százalékos lesz az állapota”.

Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Az otthonában lábadozó szlovák miniszterelnök a támadás után június végén jelent meg először a közösségi médiában. A miniszterelnök az EP-választás előtt – a szlovák kampánycsend kezdete előtt – egy videóban jelentkezett, amelyben támogatóinak üzent, és többek között arról beszélt, mit gondol a merénylőjéről.