2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Özönvízszerű esőzés pusztított Svájcban, többen meghaltak

2024.06.30. 16:43
Svájcban két ember meghalt, és legalább egy eltűnt a délkeleti Ticino kantonban egy földcsuszamlást követően, amelyet az alpesi ország nagy részét szombat óta sújtó özönvízszerű esőzés okozott – közölte a rendőrség vasárnap.

A hatóság már korábban jelezte többek eltűnését. A heves zivatarok „földcsuszamlást okoztak Fontana térségében (a kanton északnyugati részén), és emberek eltűnését jelentették” – írta közleményében az olasz nyelvű kanton rendőrsége, és később hozzátette, hogy a mentésen dolgozók két holttestet találtak. A Reuters négy ember haláláról és két ember eltűnéséről írt. 

A mentési munkálatok a rossz időjárási viszonyok miatt különösen nehezek. A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára, ahol az eltűnteket keresik. Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették.

Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban. 

A Swissalert szövetségi figyelmeztetőrendszer szerint a Maggia-völgyhöz közeli több völgyet már nem lehet megközelíteni, és az áramellátás is megszűnt. A kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.

Svájc nagy részét szombat délután óta heves zivatarok sújtják. Az özönvízszerű esőzés és a hóolvadás miatt megduzzadt a Rhone, és megáradtak mellékfolyói is. Több száz embert kimenekítettek, és számos utat lezártak a délnyugati Wallis kanton hatóságai.

Az országot már az elmúlt hétvégén is heves viharok és rendkívüli esőzések sújtották, amelyek legalább egy ember halálát okozták, és nagy károkat az ország délkeleti részén.